India: wij kunnen niet langer gekapitteld worden

India moest van de VS het kernstopverdrag ondertekenen. Maar eerst moeten de Amerikanen hun eigen huis op orde brengen, vindt New Delhi.

Zeventien maanden lang hield het Amerikaanse diplomatieke offensief aan. India moest en zou de `Comprehensive Test Ban Treaty' (CTBT), het internationale verdrag dat een eind moet maken aan kernproeven, ondertekenen om de wereld een veiliger toekomst te geven.

Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders, onder wie onderminister Strobe Talbott, hadden tientallen officiële en officieuze diplomatieke ontmoetingen met hun Indiase ambtgenoten om hen in het gareel te krijgen na de vijf ondergrondse kernproeven in mei vorig jaar.

Hoewel het nieuws uit de Amerikaanse senaat die weigert het verdrag te ratificeren, vorige week in India werd verdrongen door de verkiezingsuitslagen, is niet onopgemerkt gebleven dat president Clinton in eigen land nu meer problemen heeft met het verdrag dan met `opstandige' landen als India, Pakistan en Noord-Korea. ,,India zal proberen consensus te bereiken over de ondertekening', zei Vajpayee alvast in een vraaggesprek met het Amerikaanse tijdschrift Newsweek. De Amerikanen zullen zijn formulering sinds vorige week beter begrijpen dan een half jaar geleden, toen de Indiase premier zich verontschuldigde over het uitstel van de ondertekening na de val van de regering.

Toch menen veel analisten in India dat Clinton zijn ,,morele autoriteit' om anderen tot ondertekening te dwingen heeft verloren, zoals defensie-analist Apratim Mukarji. ,,Niemand, en zeker niet de Amerikanen, zijn nu in de positie om India te adviseren om het verdrag te ondertekenen'', aldus Mukarji.

Defensiespecialist C. Raja Mohan van het dagblad The Hindu vindt dat India zich ,,niet moet verkneukelen'' over de cynische wending die de wereldwijde kernstop-discussie de afgelopen week heeft genomen. Raja Mohan, die lid is van het veiligheidsinstituut dat de Indiase regering adviseerde over de `nucleaire doctrine', vindt dat de regering het verdrag snel moet tekenen om het goede signaal te geven, en met de ratificatie te wachten totdat de Amerikaanse senaat overstag is gegaan.

India heeft zich altijd tegen het verdrag verzet omdat dat het monopolie van de vijf `erkende' nucleaire mogendheden zou verstevigen.