Hooligans steeds jonger; meer geweld

Voetbalvandalen zijn steeds jonger en gewelddadiger. Het aantal incidenten waarbij het geweld zich richt tegen de politie en stewards neemt toe. Dit concludeert het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV).

Tijdens het voetbalseizoen 1998/1999 zijn 1.546 supporters aangehouden, 251 meer dan het seizoen ervoor. Feyenoord voert de lijst aan met 311 gearresteerde supporters, gevolgd door supporters van Vitesse (179), FC Groningen (164), Ajax (150) en FC Utrecht (114).

De aangehouden voetbalvandalen zijn steeds jonger. Vooral in de categorie is 12-18 jaar is sprake van een explosieve toename: van 149 in het voorlaatste seizoen naar 416 in het afgelopen seizoen. De jongste gearresteerde voetbalvandaal was twaalf jaar. Bij supporters vanaf 22 jaar is een dalende trend zichtbaar.

De politie wordt bij grotere incidenten steeds vaker geconfronteerd met grote groepen jongeren en is geschrokken van het fanatisme van sommige ordeverstoorders. ,,Met zorg vraagt men zich af waar het einde is of wanneer er een flinke escalatie komt'', aldus het CIV.

Behalve dat de voetbalvandaal jonger wordt, verandert ook de aard van het geweld. Steeds vaker vliegen niet, zoals voorheen, twee groepen supporters elkaar in de haren, maar richt de agressie zich tegen stewards en veiligheidsmensen in het stadion en tegen de politie. ,,Ze vallen echt actief de politie aan'', zegt Henk Groenevelt, hoofd van het CIV.

Volgens het CIV kan dat een gevolg zijn van de maatregelen om confrontaties tussen supporters te voorkomen. ,,Er is dan blijkbaar nog zoveel agressie of frustratie dat men zich op een andere manier moet afreageren.'' Een andere verklaring is volgens het CIV dat de laatste jaren sommige voetbalvandalen speciaal naar wedstrijden gaan om rellen te veroorzaken. ,,Jongeren zoeken evenementen om zich te manifesteren. Een vaak gehoorde opmerking is dat dezelfde groep ook te vinden zou zijn bij popconcerten en wijkfeesten.''

Het voetbalvandalisme bezorgt de politie veel werk. In totaal besteedde de politie vorig seizoen bijna 250.000 uren aan de inzet bij voetbalwedstrijden en aan onderzoeken naar grote incidenten.