HERBIE HANCOCK

Het gebeurt niet vaak dat multinationals samenwerken bij het eren van een nog levende muzikant. Maar bij Herbie Hancock gebeurde het met als resultaat dat Dr Jazz op het label Blue Note (EMI) en Mr Funk op Columbia (Sony) van één maatschapij lijken te komen. Lay out en verpakking zijn vrijwel identiek en op beide cd's staan elf nummers die samen 76 minuten duren.

Over de selecties op deze chronologische anthologieën valt weinig te klagen. Op Dr Jazz (1962-1969) staat natuurlijk 'Maiden Voyage', de titelsong van zijn meest gewaardeerde akoestische plaat. En wat Mr Funk (1972-1988) betreft is het prettig grooven, bijvoorbeeld op Heartbeat met Wah Wah Watson op gitaar.

Twee kasstukken komen voor op beide cd's: Watermelon Man en Cantaloupe Island. De akoestische versies stammen uit begin jaren '60, de electrische uit het midden van de jaren '70.

Vooral voor nieuwe luisteraars is het handig dat bij elk stuk de oorspronkelijke lp/cd vermeld is met een plaatje van de cover en een (Franstalig) tekstje erbij. Waardoor ook duidelijk wordt dat Mr Funk in zijn ondertitel teveel belooft. Met het slotstuk `Rock it' is men pas bij het jaartal '83 aangeland.

Hancock maakte in '88 nog wel Perfect Machine maar die cd was blijkbaar niet perfect genoeg om te worden opgenomen. Het tijdgat tussen de twee genoemde labels is te wijten aan het feit dat Hancock van '69-'72 onder contract stond van Warner Bros. Die hebben hun Hancock-materiaal opnieuw uitgebracht op één dubbel cd: Mwandishi: The complete Warner Bros Recordings.

Herbie Hancock: Dr Jazz (Blue Note 7243 4 97517 2 9) en Mr Funk (Columbia 492786).

Herbie Hancock: Mwandishi: The Complete Warner Bros Recordings

    • Frans van Leeuwen