FPÖ en ÖVP in Oostenrijk even groot

De extreem-rechtse FPÖ en de conservatieve ÖVP zijn bij de parlementsverkiezingen van vorige week in Oostenrijk, vrijwel gelijk geëindigd. Beide partijen krijgen een gelijk aantal zetels in het parlement, 52, tegen 65 voor de sociaal-democraten en 14 voor de Groenen.

Nu vanmorgen ook de 250.000 stemmen zijn geteld van Oostenrijkers die niet in hun eigen woonplaats en vanuit het buitenland hebben gestemd, bedraagt het verschil niet meer dan 415 stemmen. De conservatieven beschouwen de uitslag als `ex aequo'. Dat is van belang omdat partijleider Wolfgang Schüssel vooraf nadrukkelijk had gezegd in de oppositie te zullen gaan als zijn partij op de derde plaats zou eindigen. Gisteren noemde Schüssel in de Kronenzeitung een gelijke einduitslag ,,onvoorzien'. Daarmee hield hij de mogelijkheid open om aan coalitieonderhandelingen deel te nemen. Vanavond zal de partij de strategie voor die onderhandelingen bepalen.

De conservatieven hebben de FPÖ van Jörg Haider niet uitgesloten als coalitiepartner. Zij nemen bij de komende onderhandelingen daarom een sleutelpositie in. Als de sociaal-democraten, met wie ze al jaren een coalitie vormen, onvoldoende aan de wensen van Schüssels partij tegemoetkomen, maken ze de overstap naar extreem-rechts. Voor Schüssel zou dat aantrekkelijk kunnen zijn omdat hij in dat geval wellicht bondskanselier zou worden.

In de Kronenzeitung liet Schüssel alvast weten wat voor hem de belangrijkste punten zijn: een sluitende begroting, bestrijding van werkloosheid en de nieuwe Oostenrijkse veiligheidspolitiek. Met dat laatste doelt hij op toetreding tot de NAVO, waar de conservatieven voorstander van zijn.

De sociaal-democratische bondskanselier Viktor Klima zei gisteren niet tot elke prijs te willen regeren. Over een aanpassing van de Oostenrijkse neutraliteit valt wat hem betreft niet te onderhandelen. Klima, die vandaag of morgen door president Klestil tot formateur wordt benoemd, verwacht dat de coalitiebesprekingen niet voor de jaarwisseling zullen zijn afgerond.

Binnen de SPÖ gaan nu ook stemmen op om regeren met de FPÖ niet langer uit te sluiten. Minister van Binnenlandse Zaken Karl Schlögl zei dat ,,in de politiek niets voor altijd uit te sluiten is'. Schlögl ziet overeenkomsten tussen zijn partij en de FPÖ. Wel lijkt het hem ondenkbaar dat partijleider Jörg Haider deel zou uitmaken van zo'n coalitie.

Klima heeft dit weekeinde in een telefoongesprek met de Israelische premier Barak geprobeerd Israels ongerustheid over de winst van extreem-rechts in Oostenrijk weg te nemen. Hij probeerde Barak duidelijk te maken dat veel van de FPÖ-kiezers niet zozeer extreem-rechtse sympathieën hebben, maar met hun stem hebben geprotesteerd tegen de bestaande politiek. Vrijdag zei oud-president Kurt Waldheim, wegens zijn lidmaatschap van de Waffen SS zeer omstreden, dat andere landen zich niet met Oostenrijkse aangelegenheden moeten bemoeien. De huidige president is het met hem eens. (AP, Reuters, AFP)

Oostenrijk

In het bericht FPÖ en ÖVP in Oostenrijk even groot (in de krant van dinsdag 12 oktober, pagina 5) stond dat oud-president Kurt Waldheim lid is geweest van de Waffen SS. Dat is onjuist. Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog verbindingsofficier van de Wehrmacht.