EU worstelt met inzet top in Seattle over wereldhandel

De Europese Unie worstelt met haar inzet voor de topconferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Eind november moet in Seattle (VS) het startschot worden gegeven voor onderhandelingen over verdere liberalisering van de wereldhandel. De EU-handelsministers kwamen er gisteren nog niet uit. De Finse minister Sasi voorspelde dat als raadsvoorzitter al.

De EU-ambassadeurs proberen morgen alsnog een oplossing te vinden om te voorkomen dat handelscommissaris Lamy, die dezelfde dag naar Washington vertrekt, daar met lege handen aankomt. Bovendien moet de EU in de voorbereidingen op Seattle een actieve rol kunnen spelen. Daarom wilden de bewindslieden niet wachten tot de EU-ministerraad op 15 november.

Vooral de Franse eis dat de unie zich in de WTO-onderhandelingen sterk maakt voor het behoud van `culturele diversiteit' zorgde voor verdeeldheid. Frankrijk wil voorkomen dat de VS de Europese markt overspoelen, indien de audiovisuele sector moet liberaliseren. Subsidiëring van eigen tv- en filmproducties zou dan tot het verleden kunnen behoren.

Volgens de Finse minister Sasi gaat voor veel delegaties de Franse eis zo ver dat oude akkoorden zouden moeten worden teruggedraaid. Staatssecretaris Ybema (Economische Zaken), die de Nederlandse delegatie naar Seattle zal aanvoeren, signaleerde volgens Nederlandse diplomaten nog een ander gevaar. Als de EU een uitzondering vraagt, kunnen de VS dat ook doen voor bijvoorbeeld de zeescheepvaart. En dat terwijl de EU juist aandringt op een brede handelsronde die een uitruil van concessies mogelijk maakt.

De ministers waren verder opnieuw verdeeld over de vraag of de EU als tegenprestatie voor het verder openen van haar markt moet aandringen op eerbiediging van arbeidsnormen in de exporterende landen. Met name Duitsland, met steun van Denemarken en Luxemburg, wil dat daarvoor een werkgroep binnen de WTO wordt opgericht. Andere lidstaten vrezen dat de ontwikkelingslanden, die met hun gebrekkige sociale wetgeving zo'n inzet zien als verkapt protectionisme, hierop zullen afhaken. Sasi wees erop dat de Derde Wereld op de eerste WTO-top in Singapore in 1997 al op dit punt weigerde mee te werken. (ANP)