`Eerherstel voor Giulio Andreotti'

Advocaten van de Italiaanse oud-premier Giulio Andreotti hebben gisteren eerherstel voor de politicus gevraagd in hun slotpleidooi op het proces in Palermo. Daar staat de 80-jarige Andreotti terecht omdat hij decennia lang de mafia politieke bescherming zou hebben geboden. Het vonnis ,,moet de hele wereld vertellen dat Italië niet vijftig jaar lang geregeerd is door een man die onder één hoedje speelde met de mafia en wiens handen druipen van het bloed,'' zei advocaat Franco Coppi in zijn afsluitende pleidooi. Hij noemde de beschuldigingen tegen zijn cliënt ,,belachelijk''. Andreotti zou volgens een spijtoptant van de mafia peetvader Totò Riina hebben begroet met een kus van respect. De openbare aanklagers stellen dat Andreotti de mafia heeft beschermd in ruil voor stemmen en op deze manier van Sicilië een belangrijke politieke machtsbasis heeft gemaakt. Zij hebben vijftien jaar cel geëist. Andreotti's advocaten vragen vrijspraak. Een vonnis wordt later deze maand verwacht.