Drugsbende in Brabant opgerold

Het Interregionaal Rechercheteam (IRT) Zuid-Nederland heeft gisteren in samenwerking met de Belgische en Israëlische politie een groot drugsnetwerk opgerold. In totaal werden 25 verdachten aangehouden. Op 35 plaatsen in Nederland, België en Israël is huiszoeking verricht. Daarbij werden laboratoriumonderdelen, wapens en vijf kilo springstof aangetroffen.Volgens het openbaar ministerie maakten de verdachten deel uit van een grote drugsbende die zich bezighield met de handel in hard- en softdrugs, met de nadruk op de productie van synthetische drugs. De 25 verdachten die gisteren werden ingerekend zijn allen in de leeftijd van 30-49 jaar en hebben de Nederlandse, Belgische en Israëlische nationaliteit. Justitie sluit verdere arrestaties niet uit.

Het IRT Zuid-Nederland heeft vanaf medio 1996 onderzoek naar de bende gedaan. Bij de actie, die zondagavond startte en gisteren de hele dag duurde, waren in Nederland in totaal 400 politie-agenten van het IRT, de Unit Synthetische Drugs, de politie West- en Midden-Brabant, de Marechaussee, de Mobiele Eenheid en diverse arrestatieteams betrokken. Ook waren waren vijf rechter-commissarissen en vijf officieren van justitie present. De actie concentreerde zich in West-Brabant. In Zundert, Hoeve en Rucphen, maar ook in Amsterdam en Antwerpen werden huiszoekingen verricht. Er werden geen drugs aangetroffen.

Volgens het openbaar ministerie is de samenwerking met de Belgische en Israëlische autoriteiten goed verlopen. Het OM noemt vooral de samenwerking met de Israëli's ,,bijzonder''.