CROSSING BORDER OP TV

,,Het was onverwacht", zegt presentator/eindredacteur Jan Douwe Kroeske van 2 Meter Sessies over de beslissing van de NPS, vorig jaar, om met het programma te stoppen. ,,Ik wilde absoluut doorgaan met het programma.'' Hij kwam in gesprek met RTL5, dat het programma graag wilde overnemen. Kroeske is blij met de keus voor RTL5: de redactionele vrijheid is onveranderd, de frequentie verhoogd van twee- tot drie-wekelijks naar wekelijks en hij werkt nu met de kleine producent Toonder Studio's, die het programma met liefde maakt. Dat laatste is volgens Kroeske de kracht van het programma: de makers kiezen artiesten die ze bewonderen, zowel beginnende groepen als grotere namen. ,,Het programma staat in dienst van de muzikant, het is belangrijk dat die zich op zijn gemak voelt. Dus is er geen schreeuwerige regisseur en proberen we de stress die je als maker altijd wel hebt, niet te laten merken aan de artiesten.'' Als presentator zet Kroeske zichzelf bewust niet op de voorgrond. ,,Ik wil het in mijn aankondiging goed neerzetten voor de kijker, maar daarna gaat het om de muzikant. In het verleden zijn er wel eens opnamen geweest waarbij je mij op de achtergrond nog in beeld zag. Achteraf vind ik dat niet goed, ik hoor daar niet, ik ben geen muzikant.''

Kroeske ziet veel overeenkomsten met het Crossing Border-festival, waar het programma de komende weken aandacht aan besteedt. ,,De programmering is op basis van smaak en kennis, vanuit liefde en interesse. En het kijkt verder dan alleen pop. Vorig jaar hadden we in een programma Faithless en meteen daarna Gerard Reve. Ik vond het geweldig dat dat in één programma kon." Een regulier festivalverslag is als een registratie van een voetbalwedstrijd, vindt hij: ,,De bal volgen.'' 2 Meter Sessies laat wel de bal zien, maar haalt het publiek weg. ,,Het gaat om de intieme wisselwerking tussen de artiest en de camera. De keren dat we publiek bij de opnamen hadden, gingen de artiesten hun show afdraaien en vielen de sessies tegen.''

(Tekst: Sietse Meijer, Foto: Lex van Rossen)

    • Sietse Meijer