Conservatieven Iran mikken op hervormer

Een van Irans prominentste hervormers is gisteren in staat van beschuldiging gesteld wegens belediging van de leiders van de Islamitische Republiek en publicatie van anti-islamitische berichten in zijn krant.

De actie van de speciale rechtbank voor de geestelijkheid wordt gezien als nieuwe en potentieel gevaarlijke aanval van de conservatieven in de permanente machtsstrijd tegen de hervormers achter president Mohammad Khatami. De beschuldigde, de populaire ex-minister van Binnenlandse Zaken Abdollah Nouri, is recentelijk uit de gemeenteraad van Teheran gestapt om zich voor te bereiden op de komende parlementsverkiezingen. Hij wordt gezien als kandidaat van de hervormers voor het invloedrijke voorzitterschap van het parlement, als zij in februari de verkiezingen zouden winnen.

De conservatieven, die in 1997 door de verkiezing van Khatami in het defensief werden gedrongen, spannen zich sindsdien in het verloren terrein terug te winnen, en zeker nu de verkiezingen eraan komen. Als zij de hervormers ongemoeid laten, winnen dezen zonder twijfel een aanzienlijke meerderheid in het parlement. Wat dat betreft zijn de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen voorjaar een graadmeter: die werden met overmacht door de hervormers gewonnen, waarbij Nouri in Teheran met afstand de grootste stemmentrekker bleek.

Nouri, zelf hojatoleslam (geestelijke van middelbare rang), is wegens zijn uitgesproken liberale ideeën altijd al de gebeten hond van de conservatieven. De kleine conservatieve meerderheid in het huidige parlement zette hem vorig jaar af als minister van Binnenlandse Zaken, onder andere omdat hij demonstratieve bijeenkomsten van liberale groepen toestond. President Khatami benoemde hem vervolgens als vice-president, een functie die hij weer opgaf voor een plaats in de gemeenteraad. Voorts richtte hij de krant Khordad (naar de maand waarin Khatami werd gekozen) op, waarin hervormingen worden bepleit.

De jongste beschuldigingen tegen Nouri omvatten propaganda tegen het islamitische systeem in Iran, verzet tegen de ideeën van wijlen Opperste Leider imam Khomeiny en belediging van diens persoon en een pleidooi voor erkenning van Israel en hervatting van de betrekkingen met de Verenigde Staten. Als hij schuldig zou worden bevonden, kan hij tot een gevangenisstraf worden veroordeeld en zou hij, wat belangrijker is, gediskwalificeerd worden als kandidaat voor het parlement. Voorts dreigt dan sluiting van Khordad - waarmee de krant het voorbeeld zou volgen van wat inmiddels een hele reeks liberale bladen is.