Colt staakt verkoop revolvers

Colt's Manufacturing Co., uitvinder van de befaamde `zes-schieter' waarmee cowboys en Texas Rangers generaties lang scoorden, maakt een eind aan de 144-jarige vrije verkoop van zijn revolvers. Reden: de talrijke rechtszaken en schadeclaims waarmee het bedrijf te maken heeft door het vele vuurwapengeweld in de VS.

Colt, gevestigd in West Hartfort, Connecticut, gaat volgens een in de New York Times geciteerde topmanager van het wapenbedrijf, zeven productielijnen sluiten. Voortaan mogen alleen politie, militairen en verzamelaars met vergunning hopen op het bezit van een nieuwe Colt 45, alias de `Vredestichter', geromantiseerd in talrijke `westerns' en ook prominent aanwezig in `The Deer Hunter' waar De Nero van de Vietcong Russisch roulette moest spelen. Voor de gewone burger wordt het legendarische schiettuig taboe.

Colt wordt momenteel geconfronteerd met 28 gerechtelijke aanklachten die de wapenmaker met deze strategie willen straffen naar het voorbeeld van de tabaksfabrikanten. Volgens de genoemde manager wordt het daarom steeds moeilijker bankkredieten te krijgen. Het groeiend aantal rechtzaken kan Colt `nul tot tien miljard kosten'. Als gevolg van de afgedwongen reorganisatie zal een fors deel van de 700 Colt-werknemers naar ander werk moeten uitzien. Het eerste product dat naar verwachting sneuvelt is een nieuwe luxe-Colt die in 2000 in productie zou komen. (ANP)