Bogarde

Laat ik beginnen met een bekentenis: ik was van plan zowel de KNVB als Winston Bogarde eens flink de les te lezen, maar wat u hieronder zult aantreffen is aanzienlijk gematigder uitgepakt dan vóór Nederland-Brazilië de bedoeling was.

Het had mij geërgerd dat de voetbalbond geen boodschap had aan de rode kaart die Bogarde zeer onlangs met Barcelona opliep. Omdat Rijkaard hem nodig had voor deze lastige interland stelde hij de speler gewoon op en ik maak me sterk dat er ook geen haan naar gekraaid heeft (afgezien van de mijne) dat het hier een voetballer betrof die in Spanje gestraft was.

Wat had Oranje daar mee te maken? Formeel niets, moreel alles. In het verloop van zijn carrière heeft Bogarde zich nogal eens gemanifesteerd als een brute speler. Soms was hij betrokken bij schermutselingen die geheel buiten de spelregels werden gevoerd. Soms omarmde hij zijn eigen doelman Van der Sar dermate heftig dat die het Spaans benauwd kreeg en zich los moest vechten.

Nu moet ik toegeven dat ook in het verre verleden soms een voor zijn club geschorste speler toch werd opgesteld in een vertegenwoordigend elftal. Dankzij de invloed van Karel Lotsy mocht Bas Paauwe het Oranje-shirt aantrekken, terwijl hij voor Feyenoord geschorst was. Lotsy wond in de jaren dertig de hele KNVB om zijn vinger en zei dat hij Paauwe nodig had voor een bepaalde interland en zo gebeurde het. Later werd trouwens gebroken met de gewoonte om club- en interlandvoetbal met elkaar te verbinden. In de jaren zestig werd Ajacied Piet Keizer gestraft voor een overtreding in een interland en hij merkte dat men hem ook voor wedstrijden van Ajax wilde uitsluiten. Hij weigerde toen nog voor Oranje uit te komen zolang die regel werd gehanteerd. Men kan zich nauwelijks voorstellen dat in de buurt van de eeuwwisseling dit soort zaken nog spelen, maar om zich nooit meer iets gelegen te laten liggen aan voetballers die zich misdragen omdat de wandaad in ander verband plaatsvond, kan toch ook onbevredigend zijn.

Daarom besloot ik zaterdagavond speciaal op Winston Bogarde acht te slaan. Hij had gezegd dat hij veranderd was. Geen neigingen tot vechten meer, geen grove overtredingen. En inderdaad: hij speelde een goede wedstrijd, waarin hij een groot aandeel had in de uitschakeling van Ronaldo, weinig overtredingen maakte en zeker geen overdreven grove. Als hij zo blijft spelen bewijst hij dat het beest in hem is getemd en heeft hij recht op onze waardering.

P.S. Wat is er toch aan de hand met Ronaldo? Is het denkbaar dat al op 23-jarige leeftijd voor hem het licht is uitgegaan? Weinig initiatief, geen opvallende daden. Onze verdedigers dekten hem bijzonder scherp, maar dat is hij gewend. Nog niet zo lang geleden zou hij zich toch een handvol keren aan die dekking hebben onttrokken en razend gevaarlijk zijn geworden. Wat er vorig jaar tijdens het WK met hem misging is nooit volledig naar buiten gekomen. Er lijkt iets wezenlijks verdwenen te zijn uit zijn ooit zo fabuleuze spel. Vrijdagavond waren er op de beeldbuis opnamen van de training van de Brazilianen te zien. Ronaldo moest afwerken op doel. Het leek nergens naar. Wat er niet naast de palen ging werd gemakkelijk gestopt. Was dít Ronaldo?

    • Herman Kuiphof