Annan: tragedie van Srebrenica achtervolgt VN

Kofi Annan, secretaris-generaal van de VN, heeft gisteren spijt betuigd over de fouten die de Verenigde Naties hebben gemaakt tijdens de oorlog in Bosnië, vooral in Srebrenica. ,,De tragedie van Srebrenica zal ons altijd achtervolgen'', aldus Annan in de Bosnische hoofdstad Sarajevo.

De door de VN tot `veilig gebied' verklaarde moslim-enclave Srebrenica, die werd beschermd door Nederlandse VN-soldaten, werd in juli 1995 door de Bosnische Serviërs onder de voet gelopen. Ruim zevenduizend moslim-mannen werden door de Serviërs weggevoerd. Zij worden formeel nog steeds vermist, maar er bestaat geen twijfel dat ze zijn vermoord. Tot dusverre zijn in massagraven enkele duizenden lijken gevonden. De massamoord op moslims uit Srebrenica is in omvang de grootste oorlogsmisdaad die in Europa is gepleegd sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Volgens Annan was de ervaring van de VN in de Bosnische oorlog ,,een van de meest pijnlijke en moeilijke'' in de geschiedenis van de VN. ,,Niemand betreurt meer dan wij de kansen die we hebben gemist bij het bereiken van vrede en rechtvaardigheid'', zo zei Annan. ,,Niemand betreurt meer dan wij het falen van de internationale gemeenschap om beslissende actie te ondernemen met het doel het lijden tot staan te brengen en een oorlog te beëindigen die zoveel slachtoffers heeft geëist.'' In de oorlog in Bosnië stierven tussen de lente van 1992 en eind 1995 naar schatting 200.000 mensen., Vier jaar na het eind van het conflict zijn nog altijd 800.000 vluchtelingen niet naar hun woonplaats teruggekeerd – onder hen alle moslims die in 1995 uit Srebrenica zijn verdreven. Pas vorige maand keerde de eerste verdreven moslim naar de stad terug. Vorige week werd een (niet in Srebrenica wonend maar er wel werkend) moslim-lid van de gemeenteraad in de stad door onbekenden neergestoken.

Annan herdacht gisteren in Sarajevo ook de leden van het VN-personeel die in Bosnië om het leven zijn gekomen tijdens de oorlog. Het uit een moslim, een Bosnische Kroaat en een Bosnische Serviër bestaande staatspresidium van Bosnië maakte gisteren bekend dat voor deze slachtoffers een speciaal monument zal worden opgericht. (Reuters, AP, AFP)