Angst en onrust in Goudse wijk Korte Akkeren

In de wijk Korte Akkeren in Gouda heerst de angst, nadat vrijdagnacht een buurtbewoner het ziekenhuis werd ingeslagen.

`Van harte beterschap' staat op de voorkant van de vrolijke kaart, binnenin staan slechts enkele handtekeningen. De kaart is bedoeld voor de 30-jarige grondwerker E. die vrijdagnacht (en niet zondagmorgen vroeg zoals de politie eerder abusievelijk meldde) een schedelbreuk opliep, toen hij en zijn vrouw zich bij Marokkaanse jongeren beklaagden over het lawaai in de wijk Korte Akkeren in Gouda. Buurtbewoners zouden wel willen tekenen, maar durven niet.

,,Iedereen is angstig, ze hielden de deur dicht of vroegen me later terug te komen'', zegt A.R., buurtbewoonster en goede vriendin van het slachtoffer. Ze durft niet met haar naam in de krant, uit vrees voor repercussies.

Gisteravond bleek waarom de angst in de wijk groot is. Een drukbezochte bijeenkomst voor buurtbewoners over de dreigende escalatie in de wijk eindigde in een vechtpartij tussen jongens van Marokkaanse komaf en enkele autochtone Nederlanders van rond de dertig jaar. Volgens de buurtbewoonster lokte een Nederlands meisje ruzie uit met een Marokkaan. De al aanwezige politie maakte een einde aan de vechtpartij.

Enkele Marokkaanse jongeren betoonden gisteren hun medeleven met de 28-jarige vrouw van het slachtoffer. Zelf was zij te geëmotioneerd om te spreken tijdens de bijeenkomst, dat deed de buurtbewoonster voor haar. ,,Het enige waar het E. om gaat is dat hij 's nachts kan slapen, omdat hij de volgende dag weer moet werken.'' De grondwerker moet elke ochtend om zes uur op. Vorige week vrijdagnacht belde hij de politie, omdat het bonkende lawaai van de `discomuziek' hem uit de slaap hield. De politie was onderbezet en kon niet komen. E. heeft de jongeren vervolgens zelf gevraagd de muziek uit te zetten. Volgens de buurtbewoonster was hij boos, maar zijn de jongeren begonnen met schoppen.

,,Het enige dat hij nog weet is dat hij een klap kreeg in zijn nek met iets zwaars'', zegt ze. Het slachtoffer is inmiddels bij kennis, onduidelijk is nog of hij blijvend hersenletsel heeft opgelopen. De politie werkt met vijf rechercheurs aan het onderzoek en hoopt de daders spoedig aan te kunnen houden.

Angst, woede en teleurstellling heersen in Korte Akkeren. Al jaren klagen buurtbewoners over lawaai en overlast, door ,,dealende'' en ,,bedreigende''jongeren, die zich bijna elke avond verzamelen bij de Jan Ligthartschool aan de Prins Hendrikstraat. Veel van de jongeren zijn volgens de buurtbewoners ook bewapend. De 8-jarige dochter van A.R. werd drie jaar geleden ,,met een baksteen'' bewerkt toen ze speelde op het schoolplein. ,,Ze zat van top tot teen onder de blauwe plekken'', herinnert de moeder zich.

Het vertrouwen in gemeente en politie is ,,beschadigd'', zegt een bewoner, die ook actief is in het wijkteam. ,,Twee weken geleden zeiden we tijdens een gesprek met de gemeente nog dat er zeker eerst doden moeten vallen voordat er echt ingegrepen zou worden.''

Het wijkteam had dit gesprek aangevraagd, omdat de situatie al maanden uit de hand dreigde te lopen. Voorzitter van het wijkteam Thieme: ,,Eindelijk drong de ernst van de zaak door. Iedereen begreep dat er echt iets moest gebeuren.'' B enW zouden binnenkort met een voorstel komen om de problemen aan te pakken.

Gisteravond in het wijkcentrum `De Spoel', waar ongeveer vijftig Marokkaanse en Nederlandse bewoners aanwezig waren, riep de loco-burgemeester op tot kalmte en rust. De maatregelen die hij voorstelde vonden buurtbewoners echter onvoldoende. Intensief politietoezicht, meer straatwerkers, een permanent inloopcentrum voor de jongeren en gesprekken tussen omwonenden en de jeugd moeten de problemen oplossen. Volgens buurtbewoners moet het plein regelmatig schoongeveegd worden. Desnoods met harde hand. Voorzitter van het wijkteam Thieme erkent dat dit slechts zou leiden tot verplaatsing van het probleem.

De gemeente wil dat de Marokkaanse jongeren voorlopig weg blijven van de favoriete `hangplek' bij de Jan Ligthartschool.

Volgens straatwerker F. Ousrouti doen de jongeren dit al uit zichzelf, omdat ze betreuren wat er is gebeurd. ,,Ze vinden het erg dat Marokkaanse jongeren hierbij betrokken zijn. Ze zijn bang dat dit een negatieve uitstraling heeft op de gehele groep en zijn zeker bereid om met de bewoners te spreken.''

    • Wendy Traa