Zaak-Dekker raakt Rabo

De directie van Rabobank Nederland wil een onafhankelijke arts aanstellen die binnen een paar weken meer duidelijkheid kan verschaffen over de hoge hematocrietwaarde van wielrenner Erik Dekker bij de WK in Verona. Volgens hoofd communicatie Gert Sluis, in 1995 initiatiefnemer van Rabobank Wielerplan, moeten de geruchten over dopinggebruik zo snel mogelijk worden bevestigd of ontzenuwd. ,,Daarom denk ik aan een objectieve deskundige op medisch gebied'', zei Sluis.

Dekker kreeg zaterdagmorgen een startverbod voor de wegwedstrijd van gisteren, omdat de waarde van zijn bloed niet voldeed aan de gezondheidseisen van de internationale wielrenunie (UCI). Na een onaangekondigde bloedcontrole lag Dekkers hematocrietwaarde boven de toegestane vijftig procent. Dat kan duiden op het gebruik van het verboden eiwithormoon EPO. Dekker staat net als zijn ploeggenoten onder medische behandeling van ploegarts Geert Leinders. Deze Belgische dokter kreeg evenals de renners een spreekverbod opgelegd.

Rabobank begon in 1996 met de sponsoring van wielerprofs en heeft in de contracten laten optekenen dat gebruik van doping onmiddellijk tot ontslag leidt. Bij concrete aanwijzingen van gestructureerd gebruik of gestructureerde handel van doping trekt het bedrijf zich meteen terug als geldschieter. Rabobank besteedt jaarlijks 21 miljoen gulden aan de wielersport, waarvan een miljoen bestemd is voor de nationale wielerunie (KNWU).

Sluis reageerde ,,totaal verbijsterd'' op het nieuws. ,,Ik dacht, shit, dit hoort niet bij ons. Wij willen juist laten zien dat je de wielersport op een schone manier kunt uitoefenen. En we kennen Dekker allemaal als een eerlijke jongen. Daarom moet deze zaak tot de bodem worden uitgezocht.'' Manager Jan Raas, die het Rabobank Wielerplan als zijn stiefkind beschouwt, reageerde geëmotioneerd. ,,Zoiets gaat niet in je koude kleren zitten. Maar mijn gevoelens tellen niet.''

Dekker is de eerste Nederlandse renner die sinds de invoering van de gezondheidscontroles in 1997 met een te hoge hematocrietwaarde wordt geconfronteerd. In totaal kregen meer dan honderd coureurs een startverbod opgelegd. Alle renners met een te hoge hematocrietwaarde mogen vijftien dagen niet koersen. Daarna wordt de waarde opnieuw gemeten en mag de betreffende renner bij een positief resultaat weer gaan fietsen.

De UCI doet vier keer per jaar een aangekondigd onderzoek en voert bij de wedstrijden een onbeperkt aantal `vliegende controles' uit. De gezondheidscontroles zijn bedacht door de Nederlandse arts Lon Schattenberg, die als voorzitter van de medische commisie van de UCI reageerde op een toenemend aantal levensbedreigende situaties in het peloton. De afgelopen jaren zijn tientallen renners overleden aan hartkwalen.

De renners en ploegleiders gingen twee jaar geleden akkoord met een maximaal toegestane hematocrietwaarde van vijftig procent. Renners die van nature een hogere waarde hebben, mogen een attest aanvragen bij de UCI. Dekker heeft een relatieve hoge waarde maar volgens zijn woordvoerder niet hoog genoeg om dispensatie te rechtvaardigen. Dekker vertelde een paar maanden geleden dat ,,het lichaam soms raar in elkaar zit''. Een bloedonderzoek in de wedstrijdloze wintermaanden had ,,een verrassend resultaat'' opgeleverd bij de tijdritspecialist die woensdag achtste was geworden bij het WK tijdrijden.

De teamleiding heeft altijd ontkend dat haar renners EPO gebruiken. Tijdens de afgelopen Tour reed de ploeg vrijwel zonder medische begeleiding, uit angst voor invallen van de Franse politie. De renners presteerden onder hun niveau. De crisis was volgens ploegleider Theo de Rooy te wijten aan het gemis van gangbare herstelproducten die niet op de dopinglijst staan. Na de Tour waren de prestaties beter, toen de renners weer gebruik mochten maken van de medische diensten.

Volgens De Rooy hoeft een te hoge hematocrietwaarde niet meteen tot ontslag te leiden bij Rabobank, aangezien gebruik van doping nog niet bewezen is. Sommige renners hebben van nature een hoge hematocrietwaarde. Bovendien kan een uitslag boven de vijftig procent worden veroorzaakt door een verblijf in het hooggebergte of een bezoek aan een lage-drukkamer. Dekker zou geen gebruik hebben gemaakt van beide opties.