Vuurgevecht grensgebied van W-Timor

De spanningen tussen de internationale vredesmacht in Oost-Timor (INTERFET) en Indonesië zijn gisteren hoog opgelopen na een schotenwisseling in het grensgebied tussen Oost- en West-Timor.

Jakarta zegt dat Australische INTERFET-soldaten een Indonesische politieman hebben doodgeschoten aan de West-Timorese zijde van de grens. Woordvoerders van de vredesmacht ontkennen dat.

Zowel Indonesië als Australië, dat de vredesmacht leidt, heeft aangedrongen op een diepgaand onderzoek. De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Ali Alatas, heeft gezegd dat soldaten van de vredesmacht niet zo ,,schietgraag'' moeten zijn. ,,Ik ben verbaasd dat INTERFET, die beschikt over zeer geavanceerde uitrusting, zo'n fout maakt'', zei hij. De Australische premier John Howard zei vanochtend in het parlement dat Australië op hoog niveau gesprekken wil voeren met Dili en Jakarta om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Volgens de Indonesische autoriteiten waren soldaten van de vredesmacht de grens tussen Oost- en West-Timor overgestoken. Toen een Indonesische grenspatrouille waarschuwingsschoten afvuurde, schoten de INTERFET-soldaten gericht terug, zo verklaarde een Indonesische politie-officier in Motaain. Daarbij zou een politieman zijn gedood en twee gewond.

INTERFET geeft een andere lezing. Volgens bevelvoerend commandant Mark Kelly werden de soldaten van de vredesmacht plotseling beschoten door pro-Indonesische milities toen ze het grensdorp Motaain naderden. Hij zei dat de INTERFET-soldaten het vuur beantwoordden, en dat daarbij mogelijk twee militieleden gewond zijn geraakt. Kolonel Kelly zei dat ,,waarschijnlijk'' ook Indonesische soldaten en politiemannen betrokken waren bij het incident, maar dat hij niet over absolute bewijzen beschikt dat zij met de milities samenwerken.

Mogelijk is het incident ontstaan door verwarring over de precieze loop van de grens. Verslaggevers die de INTERFET-patrouille begeleidden, zeiden dat soldaten van de vredesmacht en Indonesische officieren na het vuurgevecht hun stafkaarten vergeleken. Toen bleek dat de Indonesiërs een verouderde kaart hadden, gebaseerd op de situatie ten tijde van het Nederlandse koloniale bewind, waarop Motaain aan de westzijde van de grens is gesitueerd. De INTERFET-soldaten beschikten over een nieuwere kaart, waarop Motaain in Oost-Timor is ingetekend. Een Australische tolk zei tijdens het gesprek dat de lokale Indonesische legercommandant, luitenant-kolonel Sidjid Yuwyno, toegaf dat de INTERFET-soldaten zich nog 100 meter aan de Oost-Timorese zijde van de grens bevonden en niet waren begonnen met schieten.

Volgens de Australische krant Melbourne Age beschikt de Australische inlichtingendienst over aanwijzingen dat de Indonesische strijdkrachten een campagne zijn begonnen om pro-Indonesische milities ,,tot zwijgen'' te brengen om te voorkomen dat ze getuigenissen over schendingen van mensenrechten, en de betrokkenheid daarbij van het leger, naar buiten brengen. Indonesië verzet zich tegen het voornemen van de VN om onderzoek te doen naar schendingen van de mensenrechten in Oost-Timor. (Reuters, AFP)