Verlies SPD in Berlijn valt mee

De sociaal-democratische SPD van bondskanselier Gerhard Schröder heeft haar zesde nederlaag op rij geleden, ditmaal in Berlijn. De CDU van burgemeester Eberhard Diepgen won de verkiezingen met 40,6 procent (een winst van 3,2 procent) van de stemmen.

De SPD van lijsttrekker Walter Momper verloor met 1,2 procent licht en behaalde 22,4 procent. Momper had gehoopt op 30 procent van de stemmen, maar toonde zich toch opgelucht dat de SPD de tweede partij blijft en niet door de ex-communistische PDS is ingehaald. SPD-partijsecretaris Franz Müntefering stelde aan de hand van het geringe verlies vast dat ,,het dieptepunt voorbij is''.

De uitslag heeft de politieke deling van Berlijn verscherpt. De PDS van Gregor Gysi behaalde 17,7 procent van de stemmen, 3,1 procent meer dan bij de verkiezingen in 1995. In het oosten van Berlijn kreeg de PDS bijna 40 procent van de stemmen; voor het eerst sinds de Duitse hereniging lukte het de partij ook in West-Berlijn voet aan de grond te krijgen met 4,4 procent van de stemmen. In acht westelijke deelraden kan de PDS nu afgevaardigden benoemen.

Traditioneel hebben de Groenen de meeste aanhang in Berlijn, maar gisteren raakten zij 3,3 procent van de kiezers kwijt en zakten onder de 10 procent (9,9 procent). De liberale FDP en de extreem-rechtse Republikaner haalden opnieuw de kiesdrempel niet.

De oppositionele CDU noemde de stemmenwinst voor de PDS ,,slecht voor de democratie''. Secretaris-generaal Angela Merkel (CDU) zei dat de slechte politiek van de SPD haar kiezers in de armen van de PDS drijft. Burgemeester Diepgen bood gisteravond de SPD aan de grote coalitie met de CDU voort te zetten. De 58-jarige Diepgen regeert de stad al veertien jaar. Alleen van 1989 tot 1991 moest hij de macht afstaan aan Walter Momper. De saaie burgemeester wordt wel Der Mann ohne Leidenschaften genoemd. Maar bij de Berlijners is de op consensus gerichte Diepgen heel populair.

Groei PDSpagina 5