Turkse omroep wil in publieke bestel

De nieuwe omroep Turks Nederlandse Radio en Televisie (TNRT) wil vanaf oktober 2000 deel uitmaken van het publieke bestel. Daarvoor moet de omroep in april ten minste 50.000 leden hebben.

TNRT gaat zichzelf promoten in moskeeën, reisbureaus en koffiehuizen. Initiatiefnemer en TRNT-voorzitter R. Seref mikt op 120.000 leden. ,,Er leven 300.000 Turken in Nederland. In 2015 zijn dat er 700.000.'' Turkse Nederlanders leven volgens hem in een isolement, vooral jongeren. ,,Ze hebben soms heimwee naar Turkije. Het is belangrijk dat er voor hen iets is waardoor ze zich thuisvoelen.'' Op termijn wil Seref de omroep doen opgaan in andere oproepen.

Ruim zestig procent van de programma's zal volgens Seref worden uitgezonden in het Nederlands en worden vertaald. De Turkstalige programma's krijgen Nederlandse ondertiteling. ,,Het moet ook voor de Nederlanders interessant worden.''

De voorzitter ziet zichzelf en zijn omroep het liefst op Nederland 3. Niet op Nederland 1, want die zender is volgens hem te zeer verbonden met religie, iets waarmee hij zijn omroep niet wil associëren. ,,Het wordt een onafhankelijke organisatie.'' (ANP)