Tekenaars zijn voor een dag beroemd op de Stripdagen

Ruim 17.000 liefhebbers bezochten de afgelopen dagen de Stripdagen in de Brabanthallen in Den Bosch. ,,Pubers en bejaarden, iedereen leest stripboeken.''

Voor veel stripliefhebbers zijn de stripdagen het uitgelezen moment om hun idolen, de striptekenaars, eens aan het werk te zien. Bij verschillende kraampjes van uitgevers of stripwinkels staan rijen wachtenden in de hoop een album te laten signeren of een uniek tekeningetje van hun favoriete tekenaar te bemachtigen.

,,Tekenaars zijn hier voor één dag beroemd, de lezers kunnen hun helden ontmoeten,'' vertelt Peter de Wit, geestelijk vader van onder meer Volkskrant-psycholoog Sigmund. Hij ontving zaterdag de `Stripschapprijs' voor zijn gehele oeuvre.

De prijs voor `bijzondere verdiensten' ging naar Kees Kousemaker, van de Amsterdamse stripwinkel Lambiek. Peter van Dongen ontving de prijs `Album van het jaar', voor zijn strip Java, deel één van het historisch tweeluik Rampokam.

Maar de bezoekers van de Stripdagen hebben geen tijd om naar de uitreiking van de meest gerenommeerde stripprijs van Nederland te gaan. Elke minuut gebruiken de stripfanaten voor het grondig doornemen van het aanbod van de circa 75 stands die verschillende uitgevers, stripwinkels of fanclubs van striphelden vertegenwoordigen.

Onder het genot van een blikje cola en een boterham bewonderen twee pubers hun nieuwste aanwinsten. Oude comics van X-mannen en Spiderman doen hun harten sneller bonken. Tekenaars en stripbundels zijn interessanter dan de uitreiking van een prijs, lijkt de algemeen gedeelde mening.

Voor Peter de Wit is de vreugde er niet minder om. ,,Het is een soort bruiloft, je bent het middelpunt van de belangstelling. Dat is wel leuk voor een keer'', zegt de tekenaar. Hij kan zich nu meten met gevestigde tekenaars als Peter Pontiac en Don Lawrence, tekenaar van Storm en Trigië. Ook Pieter Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant, is content met de prijs. ,,Sigmund is belangrijk voor de lezers van de krant. Hoewel sommige lezers in het begin een beetje moeite met hem hadden, vaak vonden ze hem te seksistisch, ben ik blij dat we de samenwerking hebben doorgezet.''

De variatie aan strips en tekenaars is groot. Van Robert Crumb, voor velen van stripminnend Nederland nog steeds de godfather, tot Gerrit de Jager, tekenaar van de Familie Doorzon. Van Batman tot Mickey Mouse. Ook de bezoekers zijn niet in één groep te vangen. Het valt wel op dat er meer mannen dan vrouwen op de Stripdagen rond lopen. ,,Ik hoop dat er meer vrouwen in dit wereldje komen. Het is vreemd, want het er heerst absoluut geen machocultuur, tekenaars zijn best aardige mannen'', vertelt Maaike Hartjes, tekenaar van Maaike's dagboek.

Ook ouderen zijn uitgerukt naar de stripdagen. ,,Iedereen leest strips. Pubers en bejaarden, van mainstream tot underground'', vertelt Marc van Tol. De tekenaar maakt op het moment furore, onder andere in NRC/Handelsblad, met het gevleugelde duo Fokke en Sukke. Onder mainstream vallen Suske en Wiske en Donald Duck met underground bedoelt Van Tol bijvoorbeeld Zone 5300, het enige stripblad in Nederland voor volwassenen.

Het jubilerende stripblad verschijnt sinds dit jaar in kleur. Volgens redacteur Luuk Bode is dat een extra uitdaging voor tekenaars die altijd in zwart-wit werken. ,,Daarnaast willen we de uitstraling van het blad opvijzelen, het moet er professioneler uitzien.''

Bij de kraam van het blad is het minder druk dan een paar meter verderop, waar bezoekers zich aanmelden voor de Suske en Wiske fanclub. Ingrid Huysman, al sinds de oprichting werkzaam voor Zone 5300, voelt zich er niet minder bedeeld door. ,,Wij zijn er voor de mensen van wie het referentiekader meer bestrijkt dan alleen Suske en Wiske.''

    • Daan Hakkenberg