Opinie

    • Youp van ’t Hek

Supporter

Zaterdag las ik zo'n leuk interview met Elleke de Wijs in Het Parool. Het ging over interieurs van huizen en dan vooral over de inrichting van het huis van bepaalde beroepsgroepen. Ze had het ook over accountants. Wat zij vertelde klopte volgens mij wel. Ik ben wel eens bij een paar van die cijfertypes thuis geweest en inderdaad: een soort veilige smakeloosheid, veel bankstellenwerk en je ziet ze met hun degelijk geklede vrouw paraderen op de meubelboulevard. Accountants zijn altijd een dankbaar onderwerp voor een columnist en vooral als ze met een stuk of tweehonderd tegelijk in het stadionvak naast je komen zitten. Ze kwamen bij Nederland-Brazilië met de hele groep tegelijk de tribune op. Bussenwerk dus. Tweehonderd hele saaie mannen met een spiksplinternieuw oranje petje op. Aandoenlijk beeld. In een flits zag ik hun kantoor op vrijdagmiddag! Man van Van Gend & Loos tegen de receptioniste: ,,Ik heb een doos petjes voor U. Of u hier even wil tekenen?''

En zij meteen bellen naar Verhoeff: ,,Willem, ik heb hier een doos oranje petjes''.

PriceWaterhouseCoopers stond er op hun oranje petje gedrukt. Dat was dus hun baas. Of ze waren misschien wel relaties van PriceWaterhouseCoopers. Dat is nog erger: je bent geen accountant, maar je lijkt op een accountant.

Het oranje petje was zo ontroerend. Vooral omdat ze het allemaal vrijwillig opgezet hadden. Wat kunnen mannen sneu zijn.

Ze hielden het verder heel beschaafd en deden niet zo raar als de rest van het stadion. Een interland is tegenwoordig een soort bedrijfscarnaval met als bijzaak voetbal. Als de mascotte zegt dat je met je vlaggetje moet zwaaien, dan zwaai je met je vlaggetje. Ook als grote volwassen kerel? Ook als grote volwassen kerel! En vind je het gezellig? Je vindt het hartstikke gezellig.

Heel mak verlieten ze na afloop het stadion. Ze hadden genoten. Je zag het niet aan ze, maar ze hadden genoten. Opeens zag ik ze in hun middenklassers naar huis rijden. Petje nog op. Auto op de oprit, sleutel in de deur en dan de kamer in. De vrouw is nog wakker en daar staat hij! Vergeten zijn petje af te zetten. In een tiende van een seconde wordt ze vervuld met verbijstering, haat en een heel diep medelijden.

,,Was het leuk?''

,,Hartstikke leuk!''

    • Youp van ’t Hek