Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor het boek van Europees ambtenaar Paul van Buitenen die de malversaties van Europese commissarissen naar buiten bracht. Ook een reportage over de 21-jarige Nederlandse militair Chris Zorge in Kosovo die al maanden bezig is te helpen bij het blootleggen van massagraven. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Onder meer een reportage over een hartoperatie die onlangs in België werd uitgevoerd met een robot. Ned.3, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRES

Kwesties. Je werkt te veel, hebt geen tijd meer voor jezelf en je gezin, geen vakanties, stress en gezondheidsproblemen. Veel mensen dromen ervan om uit deze eindeloze spiraal te komen, maar weinig mensen doen het. Afl.: De stressrevolte. Canvas, 20.55-21.40u.

Waarom de worm niet sterft. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.00-21.45u.

Walking with dinosaurs. Zo'n 152 miljoen jaar geleden waren er geen vogels, gras of bloemen. De wereld bestond uit prairies en naaldbossen waar de grootste dieren leefden die de aarde ooit gekend heeft. Afl.: Time of the titans. BBC1, 21.30-22.00u.

Dokument: Juf is ziek. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.56-23.39u.

The Major years. Eerste aflevering van een serie over de regeringsperiode van John Major. Collega's beschrijven de opmerkelijke opkomst van Major vanuit de achterste gelederen. Major vertelt over de breuk met oud-premier Thatcher. BBC1, 23.00-24.00u.

People like us. Serie over de Engelse middenklasse. Nicola en Graham Broadbent hebben een klein bureau voor rechtshulp in Cheshire. Ze houden zich bezig met scheidingszaken. Hun eigen huwelijk is echter ook niet wat het zou moeten zijn. Afl.: The solicitor. BBC2, 23.00-23.30u.

Vom deutschen Rand. Film van Volker Köster over een 3758-kilometer-lange ontdekkingsreis langs onder andere de Tsjechische, Nederlandse en Belgische grens in de zomer van '98, op zoek naar datgene wat de mensen op dat moment bezighoudt. ZDF, 0.15-2.30u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Presentator Andries Knevel ontvangt minister van Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens, docent financiële markten Ben Jacobsen en Roel Kuiper, directeur van het wetenschappelijk studiecentrum van de RPF. Ned.2, 22.05-23.00u.

Sport aan tafel. Hugo Camps, Johan Derksen en Kees Jansma becommentariëren de sportprestaties in het afgelopen weekeinde. RTL5, 22.15-23.15u.

AMUSEMENT

Zaal over de vloer. In deze aflevering gaat Rik Zaal op bezoek bij makelaar Cor van Zadelhoff. Net5, 19.20-19.50u.

MUZIEK

Het uur van de wolf. Portret van de 54-jarige Russische celliste Natalia Gutman, opgegroeid in de Russische traditie van cellist/dirigent Mstislav Rostropovitsj en de muzikale partner van de in 1997 overleden pianist Sviatoslav Richter. In de film komen de tol van de roem, de zware last van verantwoordelijkheid ten opzichte van de muziek en het verstoorde familieleven aan de orde. Ned.3, 23.24-0.24u.

FILM

. Forrest Gump (Robert Zemeckis, 1994, VS). Aan Woody Allens Zelig verwante maar vederlichte succesfilm met Tom Hanks als de vleesgeworden naïeve onschuld die zich tot held ontpopt bij allerlei historische gebeurtenissen in Amerika's recente verleden. SBS6, 20.30-22.30u. & 22.55-23.30u., met reclame.

. Scent of a Woman (Martin Best, 1992, VS). Al Pacino geeft onnavolgbaar gestalte aan een blinde, verbitterde, aan beroepsdeformatie lijdende luitenant-kolonel b.d. die zich van vuilbekkende bullebak ontwikkelt tot een gepassioneerd pleitbezorger voor de ongecorrumpeerde jeugd. Voor het overige een eendimensionaal melodrama over een ervaren rot en een groentje (Chris O'Donnell) die tot elkaars gezelschap zijn veroordeeld. RTL4, 21.00-23.45u., met reclame.

La petite allumeuse (Danile Dubroux, 1987, Frankrijk). Tragikomedie over 14-jarig meisje dat vastbesloten is de vriend van haar vader te verleiden en tenslotte kiest voor twintigjarige drugdealer. Merkwaardig blijspelachtig project voor regisseuse die met haar debuut Les amants terribles voor kunstzinnig versleten was. Klopt van geen kant. TV5, 22.15-23.50u. & morgen, 14.15-16.00u.

Bleak Moments (Mike Leigh, 1971, Engeland). Speelfilmdebuut van Leigh, naar een eigen toneelstuk, biedt grondige analyse van communicatie-armoede en onderdrukte gevoelens in voorstad van Londen. Het tegendeel van behaagzieke cinema. Leigh zou zich pas veel later weer op film gaan richten (High Hopes, Naked, Secrets & Lies). ARD, 1.05-2.50u., nagesynchroniseerd.

Midnight Fear (Bill Crain, 1990, VS). Routine-thriller. Inspecteur David Carradine speurt naar serie-moordenaar en verdenkt dove Page Fletcher. BBC1, 1.25-2.50u.

Menschen im Hotel (Gottfried Reinhardt, 1959, West-Duitsland/Frankrijk). Blijspel over uiteenlopende hotelgasten naar roman Vicki Baum, eerder in 1932 met Greta Garbo verfilmd tot Grand Hotel. Nu met O. W. Fischer, Heinz Rühmann, Michèle Morgan, Gert Fröbe, Sonja Ziemann. Morgen, ARD, 10.20-12.00u., zwart-wit.

It Started in Naples (Melville Shavelson, 1960, VS). Romantische komedie met Clark Gable als Amerikaanse advocaat wiens missie in Italië wordt ondermijnd door zijn liefde voor Sophia Loren. Ook met Vittorio de Sica. Morgen, SBS6, 14.40-16.20u., met reclame.

Green Fire (Andrew Marton, 1954, VS). Routine-avonturenfilm over rivaliserende uitbaters van Colombiaanse smaragdmijnen en de amoureuze complicaties die een van hen (Stewart Granger) ondervindt met koffieplantster Grace Kelly. Morgen, BBC2, 14.45-16.20u.