Salsaconcert verandert in protest tegen Castro

Het had een gezellig avondje heupwiegen moeten worden, het optreden in Miami van Los Van Van, Cuba's bekendste salsaband. In plaats daarvan werd het een grimmige confrontatie tussen fans van de band en tegenstanders van het communistische Cuba, die het concert als een `stunt' van Castro beschouwen.

Voor de deur van de Miami Arena stonden zaterdagavond meer demonstranten dan concertgangers, naar schatting 4000 tegen 3000. Fans werden bekogeld met eieren, stenen, en lege flessen. Sommigen raakten licht gewond. Na afloop moesten de concertgangers door oproerpolitie onder de dekking van schilden worden weggeleid. Demonstranten die door het politiekordon wilden breken, wachtte pepperspray. Vijf relschoppers werden gearresteerd.

De opstootjes buiten ten spijt, was het concert binnen een groot succes. De zaal werd vooral bevolkt door Cubaanse jongeren, die nog niet geboren waren ten tijde van de Cubaanse revolutie (1959) of de mislukte invasie van ballingen op de Varkensbaai (1961) en ,,gewoon willen dansen'', aldus een concertganger. Los Van Van, een vijftienkoppige band, speelt een mengsel van moderne salsa, funk en jazz.

Het concert zaait al maanden verdeeldheid in de Cubaanse gemeenschap in Miami. Het werd al enkele keren uitgesteld, na beschuldigingen dat Los Van Van de `officiële' band van Fidel Castro is en naar Miami komt om onrust te stoken. ,,Iedereen heeft het recht te protesteren. Iedereen heeft het recht naar onze muziek te luisteren'' zei bandleider Juan Formell.

,,Castro's Van Van komen naar Miami om te spelen, terwijl onze Gloria Estefan, Celia Cruz of Willie Chirino niet naar Cuba kunnen om hetzelfde te doen'', aldus een verklaring van een Cubaanse ballingenorganisatie in Miami.

Tot voor kort meden Cubaanse bands Miami vanwege de vijandige sfeer, maar de laatste tijd leek hierin verandering te komen. Toen de invloedrijke ballingenorganisaties echter lucht kregen van de komst van Los Van Van, kwamen ze meteen in actie. (Reuters, AP)