Russen willen desnoods door naar Grozny

Rusland is bereid de militaire opmars in Tsjetsjenië voort te zetten en op te marcheren naar de hoofdstad Grozny ,,als de echte Tsjetsjenen daarom vragen''. Dat zei gisteren de Russische minister van Defensie.

,,Als de Tsjetsjenen – de echte, want er zijn bandieten en er zijn ook Tsjetsjenen – ons dat vragen, bevrijden we Grozny'', zo zei minister Sergejev in een vraaggesprek op de Russische televisie. Premier Poetin, die naast hem zat, voegde daaraan toe dat dergelijke verzoeken de Russische regering al hebben bereikt.

Geen van beiden ging in op een vredesplan, dat eerder gisteren door de Tsjetsjeense president, Aslan Maschadov, was gelanceerd. Maschadov liet weten de ongehoorzame Tsjetsjeense krijgsheren te zullen bestrijden als de Russische troepen uit Tsjetsjenië worden teruggetrokken. Hij stelde voor in Tsjetsjenië en het zuiden van Rusland vredestroepen te legeren die moeten verhinderen dat de Tsjetsjeense krijgsheren er actief worden.

Het is zo goed als zeker dat de Russische regering geen heil ziet in het plan, met name in de bepaling dat het Russische leger zich uit Tsjetsjenië moet terugtrekken. Rusland zegt met de huidige militaire campagne een cordon sanitaire rond Tsjetsjenië te willen leggen om de activiteit van radicale Tsjetsjeense krijgsheren lam te leggen. Het Russische leger heeft naar eigen zeggen eenderde van Tsjetsjenië veroverd en het cordon sanitaire voltooid. Moskou erkent ook Maschadov niet langer als president van Tsjetsjenië of als onderhandelingspartner en heeft een tegenregering van Tsjetsjenië gevormd. Poetin zei dit weekeinde dat Moskou het toekomstige statuut van Tsjetsjenië binnen de Russische federatie ,,niet met de wapens'' wil regelen, maar via onderhandelingen. Met wie Moskou wil onderhandelen, zei Poetin niet.

Dit weekeinde zijn de bombardementen en artilleriebeschietingen van de Russen in Tsjetsjenië voortgezet. Moskou meldde een konvooi van acht pantserwagens met Tsjetsjeense strijders te hebben vernietigd. Volgens de Tsjetsjenen zijn bij de bombardementen 32 Tsjetsjeense burgers gedood. Verder zouden honderd Russische militairen zijn gesneuveld. Moskou meldt dat er zeven soldaten zijn gesneuveld. (Reuters, AFP)