Railtrack wordt toezicht Brits spoor ontnomen

De Britse regering wil Railtrack, het bedrijf dat de Britse rails en seinen beheert, het toezicht op de veiligheid op het spoorwegnet ontnemen. Volgens een voorlopig rapport van de Health and Safety Executive (HSE), over de treinbotsing bij het Londense station Paddington, die vorige week aan zeker dertig mensen het leven kostte, is er ,,een dreigend belangenconflict tussen veiligheidstoezicht en het exploiteren van de spoorweginfrastructuur uit commercieel oogpunt''. Railtrack zou ook te weinig lessen hebben getrokken uit eerdere incidenten. Vice-premier en minister van Transport Prescott waarschuwde eerder tegen een cultuur binnen de Britse spoorwegen ,,waarbij niemand verantwoordelijk is''. Op Railtracks spoorlijnen vervoeren tientallen geprivatiseerde maatschappijen passagiers en vracht. Zij betrekken hun materieel weer van derden. Railtrack erkende dit weekeinde een reeks `rood licht-incidenten' bij dit sein sinds 1998, die niet hebben geleid tot een herziening van procedures of technische aanpassingen. Afgelopen weekeind publiceerde Railtrack een lijst van vergelijkbare incidenten elders op het spoornet. Een Britse krant, de Daily Mirror, schrijft vandaag dat er sinds `Paddington' alweer elf hebben plaatsgehad. De Britse regering zou na `Paddington' hebben besloten om de luchtverkeersleiding voor de Londense vliegvelden niet te privatiseren, zoals aanvankelijk de bedoeling was.