Olieprijs stuwt industriële productie op

Hogere olieprijzen hebben ervoor gezorgd dat de omzet van de Nederlandse industrie in juli en augustus licht is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Terwijl de industriële export gelijk bleef, steeg de omzet op de binnenlandse markt met 2 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend bekendgemaakt. De afzetprijzen lagen deze zomer 1 procent hoger dan een jaar eerder, wat vooral werd veroorzaakt door de gestegen prijzen van aardolieproducten. Ook de chemische en de rubber- en kunststofverwerkende industrie profiteerden daarvan met 11 procent meer omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. In andere sectoren lagen de prijzen juist lager, wat resulteerde in een lagere omzet. De zwaarste klappen vielen in de metaalsectorm en de voedings- en genotmiddelenindustrie. Zij zagen vooral hun export afnemen. (ANP)