Mat Damrak drijft omhoog

Voor de verandering deed het Damrak het vanmorgen flink beter dan de rest van de Europese beurzen. Moesten Parijs en Frankfurt terug en maakte Londen pas op de plaats, op de Amsterdamse beurs steeg de AEX-index met 3,7 punten tot 558,54 punten. Dat is een toename met 0,7 procent. De omzetten waren, evenals in de rest van Europa, laag en handelaren voorzagen een matte week. Zwaargewicht Koninklijke Olie moest aanvankelijk ver terug op basis van de zwaake prijs van Brent-olie, maar wist in de loop van de ochtend de schade te beperken tot een daling van 0,2 procent 52,95 euro.

Van de belangrijke fondsen sprongen de IT-bedrijven Baan Company en ASM Lithograpy eruit. De Barneveldse softwareproducent en de Brabantse chipmachinefabrikant profiteerden van de gunstige ontwikkeling van hun fondsen op Wall Street. In het kielzog van de New Yorkse beurs dikten beide fondsen aan, respectievelijk 32 eurocent op 13,92 euro en drie eurokwartjes op 66 euro.

De financiële waarden zaten ook in de plus, volgens handelaren een teken dat aan het rentefront voorlopig de ergste spanning is verdwenen. ABN Amro, Fortis en ING sprokkelden er nog hooguit drie eurodubbeltjes bij, Aegon werd 90 eurocent meer waard op 82,15 euro.

De inkoop door KLM van eigen aandelen (25 procent van alle stukken) leek van weinig invloed op de beurskoers. Analisten verwachtten dat beleggingsfondsen, om mee te kunnen lopen met de AEX-index, aandelen zouden moeten bijkopen, met een koersstijging als gevolg. Maandagmorgen handhaafden de aandelen KLM zich echter nagenoeg onveranderd op de slotkoers van vrijdag van 26,90 euro.