Marvin Gaye

,,Hij hoefde alleen maar op een podium te gaan staan zingen en duizenden vrouwen wilden zich aan hem geven. Op een knip van zijn vingers hadden ze zich ter plekke uitgekleed en waren ze voor hem in de rij gaan staan. En ze hadden er nog om gevochten wie eerst mocht ook. Dat was zijn mannelijke kracht.''

Nadine Lavern Coles (1959, New York) is samen met regisseur Jan Ritsema bezig aan een theatersolo over Marvin Gaye, die vanaf donderdag in Amsterdam is te zien. Lavern, die werd vernoemd naar rhythm & blueszangeres Lavern Baker, groeide op met Gaye's muziek; ze noemt hem `een idool, een voorbeeld'. In Marv! is Lavern alleen op het podium. Ze vertelt over zijn gecompliceerde leven, en over de ervaringen die zij dankzij Gaye had. Lavern is leider van theatergroep Steppin' en maakte eerder toneelstukken over Malcolm X en Thelonious Monk.

,,Het was zijn hele wezen dat iets in mij wakker maakte. Ik was aangetrokken tot zijn mannelijkheid, maar niet zoals de vrouwen die verliefd op hem waren. Ik benijdde hem om zijn kracht, die wilde ik ook kunnen bezitten. Ironisch genoeg leed Marvin onder de uitwerking die hij op vrouwen had. Hij wilde in eerste instantie helemaal geen soulzanger worden. Hij was een keurige, streng opgevoede jongeman en had Frank Sinatra in gedachten, of Nat King Cole: in een mooi pak, met een sigaret in zijn hand iets croonen bij de piano. Wat niet wegneemt dat hij er later, toen hij eenmaal zijn effect op vrouwen in de gaten had, op grote schaal gebruik van maakte.

,,Marvin is extreem religieus opgegroeid. Hij was gewend om in de kerk te zingen. Uit het geloof kon hij veel energie putten, die hij tot uiting bracht in zijn zang. In de kerk kreeg hij daar ook iets voor terug, namelijk het religeuze gevoel. Maar toen hij een seculiere zanger werd, gaf de commercie hem er niets voor terug behalve geld en drugs. De industrie néémt alleen.

,,Dat is een van de tragedies van Marvins leven. En dan natuurlijk de vader die hem uiteindelijk doodschoot. Die was niet alleen extreem gelovig en streng. Hij droeg ook nog eens graag vrouwenkleren. En dat wist de hele buurt. In de jaren vijftig, in het getto! Daar leed Marvin jr. zwaar onder.

,,In de voorstelling zie je mij, en Marvins grote invloed op mij. Ik heb als voorbereiding biografieën gelezen en films gezien, onder andere de tv-documentaire over Marvins verblijf in Oostende. Toen ik hem daar zag, zo kwetsbaar en getekend, kwam de passie ineens over me. En nu dan wel van vrouw tot man.

,,Zijn leven zou moeiteloos stof kunnen zijn voor toneelstukken als van Eugene O'Neill of Arthur Miller. Dat zie ik ook nog wel voor me in de toekomst. Want dit is iets heel anders, dit gaat vooral over mijzelf.''

Marv! is te zien in Frascati, Amsterdam 14 t/m 27/10 (beh. zo/ma). Inlichtingen over tournee (020) 6227860

    • Hester Carvalho