Lomu wijst de weg

The Nightmare in Black noemen de Engelsen 's werelds beste rugbyer en zaterdag bleek waarom. Slechts één keer kreeg Jonah Lomu in het duel met Engeland de kans zijn gaven te demonstreren. Het bleek meteen de sleutel tot de overwinning voor Nieuw Zeeland, dat het WK-duel op Twickenham met 30-16 in zijn voordeel besliste.

Tot halverwege de tweede helft was de stand in evenwicht, 16-16. Vervolgens trad Lomu, tot dat moment nagenoeg onzichtbaar, in de schijnwerpers. Na een pass van spelverdeler Andrew Mehrtens begon hij aan een indrukwekkende solo. Vier harde tackles ontweek de 24-jarige spierbundel, waarna hij ten overstaan van 75.000 toeschouwers zijn derde try van het toernooi drukte.

Het machtsvertoon van Lomu bezorgde de Engelsen een déjà-vu-gevoel. Vier jaar geleden, in de halve finales van het WK in Zuid-Afrika, stonden beide ploegen ook tegenover elkaar. Met vier tries stond Lomu destijds aan de basis van het bereiken van de finale, waarin Nieuw Zeeland uiteindelijk het hoofd moest buigen voor gastland Zuid-Afrika.

Nieuw Zeeland is ditmaal favoriet bij de bookmakers voor de eindzege. The All Blacks vervolgen hun WK-campagne donderdag met een treffen tegen Italië, dat gisteren tegen Tonga de tweede nederlaag op rij leed: 28-25.