JAAP BLONK

Hij wordt meestal 'stemkunstenaar' genoemd, maar Jaap Blonk produceert ook geluiden waaraan geen stemband te pas komt. Tussen smikkelen voor in de mond en stikken in de bovenborst is er veel mogelijk zonder ook maar één klinker te gebruiken. Dat Blonk zich op de dubbel-cd Consensus inhoudt en zich soms helemaal niet laat horen, heeft te maken met de omvang van dit project. Zijn Splinks-orkest bestaat hier uit twaalf personen, onder wie vier strijkers en vier blazers. Dat de nadruk daardoor komt te liggen op Jaap Blonk de componist blijkt geen nadeel. Zo onorthodox als hij omspringt met zijn `stem', zo vrij toont Blonk zich bij de organisatie van het groepsgeluid.

Van vrolijke hoempapa tot uiterst abstracte `soundscapes', er duikt op op deze cd's van alles op voor het Consensus-thema aan het eind wordt herhaald. De keelratel in Puy la Gorge, de Duke Ellington-stemming in Valavond en de erupties in Vesuvius, ze staan net zo dwars op elkaar als de wendingen in Haakse Bochten.

Als geheel is Consensus een levendige collage met een aantal fraaie onderdelen. En veel ruimte voor goede solo's, met name van rietblazer Bart van der Putten, Dieter Kuhlmann op trombone, Alison Isadora op viool en Angelo Verploegen op trompet. Concerten geeft deze Splinks-editie op 13/10 in Nijmegen (O42), 14/10 in Den Bosch (Muziekcentrum) en 16/10 in Amsterdam (BIMhuis).

Splinks: Consensus (Kontrans 1545). Distr. BVHAAST.

    • Frans van Leeuwen