Iran maakt zich zorgen over aanzienlijke daling olieprijs

De Iraanse minister van oliezaken Bijan Zangheneh heeft gisteren zijn bezorgdheid geuit over de recente daling van de olieprijzen en een beroep gedaan op de andere OPEC-lidstaten om ,,de stabiliteit van de markt'' te blijven nastreven.

Eind september piekte de prijs voor de toonaangevende Noordzee-olie Brent op 24,30 dollar per vat (159 liter) na een lange opmars sinds maart. Maar vorige week trad een forse daling in op de termijnmarkten in Londen en New York. Belangrijkste oorzaak was een tijdelijk extra aanbod van ruwe olie uit Irak en een pleidooi van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA om de productie vanaf april volgend jaar weer op te voeren. In april van dit jaar hadden de olielanden net besloten hun productie fors te beperken. Dat gebeurde in een situatie van overproductie en veel te ruime voorraden, waardoor de prijzen sterk waren gedaald.

Vorige week maakten de persbureaus Reuters en Bloomberg ook resultaten bekend van hun periodieke peilingen naar de productievolumes van individuele olielanden. Daaruit bleek dat de lidstaten van OPEC (Organisatie van olie-exporterende landen) zich minder streng hielden aan de afspraken voor productiebeperking.

Vrijdag zakte de prijs verder weg tot 20,54 dollar per vat, waardoor de aandelenkoers van Koninklijke Olie op de beurs in Amsterdam met 4 procent daalde. De Iraanse minister verweet de prijsdalingen gisteren in een communiqué louter aan activiteiten van handelaren op de termijnmarkten, op basis van speculatie. Volgens Zangheneh geeft de prijsontwikkeling van de laatste dagen aan dat ,,de beslissing van OPEC om de productie tot 1 april 2000 op een laag niveau te handhaven, een juiste is om een stabiele markt te bereiken''. Ook verklaarde hij dat de OPEC-lidstaten zich in september, net als in augustus, hadden gehouden aan de afspraken over productiebeperking, ,,anders dan zekere rapporten suggereren''. Maar uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energie Agentschap in Parijs bleek vanochtend dat Opec in september in totaal 400.000 vaten meer olie op de markt bracht dan in augustus. OPEC voorziet volgens Iran een sterke daling van zijn voorraden in het vierde kwartaal en een nog sterkere vermindering in het eerste kwartaal volgend jaar.

Volgende maand komen de olieministers van drie grote productielanden, Saoedi-Arabië, Mexico en Venezuela opnieuw bijeen. Verwacht wordt dat zij de noodzaak tot continuering van een laag productieniveau tot de markt om meer olie vraagt, zullen blijven benadrukken.