Internationale beurzen

LONDEN

Nieuws dat de Britse producentenprijzen met 1,7 procent de hoogste stijging van 3 jaar laten zien, zorgde in Londen voor een bedrukte stemming. De prijspiek kan de Bank of England er toe brengen de rente alsnog te verhogen. Vorige week donderdag liet de centrale bank een verhoging nog achterwege. De FTSE-index noteerde rond het middaguur onveranderd op 6199 punten. Shell en BP Amoco waren lager nadat de prijs van ruwe olie daalde tot 20,87 dollar. Het warenhuisconcern Sainsbury schoot 5 procent omhoog op basis van geruchten dat het zichzelf te koop heeft gezet.

FRANKFURT

Dat Deutsche Telekom-topman Sommer in een vraaggesprek onthulde dat het concern zijn belang van 25 procent in Global One wil verkopen aan France Telecom had, gezien de verkoopprijs van rond 3,5 miljard dollar, moeten leiden tot een koersstijging voor het aandeel. Maar DT moest, evenals de rest van Frankfurt, terug vanmorgen. De DAX-index noteerde 0,2 procent lager op 5408 punten, door wat handelaren bij gebrek aan betere verklaringen `winstnemingen' noemden. Lufthansa mocht daarentegen met 2 procent omhoog en profiteerde daarmee nog steeds van het voornemen om samen met SAS en United Airlines een aandeel te nemen in Air Canada, om de maatschappij te behoeden voor een vijandelijke overname.

PARIJS

Ook Parijs moest met 0,2 procent terug voor de CAC, in een uitermate rustige ochtendsessie. France Telecom, de vermeende koper van Deutsches aandeel in Global One, was 1,5 procent lager. Het feit dat de aandelenhandel op Wall Street vanmiddag wel open is, maar dat de obligatie- en valutamarkt daar gesloten zijn in verband met een feestdag, zorgde voor lage omzetten in Parijs.

TOKIO

Tokio bleef dicht wegens een nationale feestdag in Japan. Op de beurs in Hongkong sloot de Hang-Sengindex met een verlies van 0,91 procent, maar de koersindex in Singapore eindigde 0,37 procent hoger. De beurs in Zuid-Korea verloor 0,6 procent. In Australië stegen de aandelenkoersen gemiddeld 1 procent.