Hockeyers Oranje Zwart van paria's tot trendsetters

Hoongelach daalde de afgelopen jaren neer op de hoofden van de hockeyers van Oranje Zwart. Spelers heimelijk benaderen en betalen – in het door amateurs geregeerde en kneuterige hockeywereldje stonden zulke praktijken gelijk aan vloeken in de kerk.

Vier jaar later zijn betalingen aan de orde van de dag en kijkt niemand meer op van een buitenlandse (top)speler meer of minder in de Nederlandse competitie. En wat zegt de voorzitter die nog niet zo lang geleden werd verketterd omdat hij volgens zijn critici opzichtig met de geldbuidel stond te zwaaien? ,,Kennelijk hebben wij het zo slecht nog niet gedaan.''

Weinigen die Joop Veelenturf nog tegen durven te spreken. Afgelopen seizoen forceerde de ambitieuze hoofdklasser uit Eindhoven een doorbraak door zich brutaalweg in de strijd om de landstitel te mengen. In een zinderende finale, uitgesmeerd over drie duels, voorkwam Bloemendaal ternauwernood een machtsgreep van de club met de semi-professionele aanpak, die desondanks als morele winnaar van het veld stapte.

Het OZ-model heeft navolging gekregen. Zo liet Amsterdam twee weken geleden de Pakistaanse strafcornerspecialist Sohail Abbas invliegen, terwijl HGC diens landgenoot, Mohammad Usman, liet overkomen. ,,Clubs die vier jaar geleden nog schampere opmerkingen maakten toen wij een speler (Carsten Fischer, red.) voor een half jaar naar Eindhoven haalden'', sneerde OZ-coach Michel van den Heuvel gisteren na de 7-0 overwinning op MEP.

Zelfs bescheiden verenigingen schromen tegenwoordig niet langer om de markt te bestormen. Zo is nieuwkomer MEP momenteel druk doende om Fernando Ferrara los te weken bij zijn Italiaanse werkgever Cernusco. Coach Erik Verboom, zelf oud-speler van de club uit Milaan, hoopt de 31-jarige aanvaller met het dubbele paspoort (Argentijns-Italiaans) binnenkort welkom te heten.

Oranje Zwart zocht het afgelopen zomer dichterbij huis. Piet-Hein Geeris werd met succes weggelokt bij Den Bosch door hem een baan en een vergoeding in het vooruitzicht te stellen. Met twee fraaie treffers tegen MEP, de club uit Boxtel waar hij ooit zijn hockeyloopbaan begon, maakte de international nog maar eens duidelijk waarom OZ hem zo graag wilde inlijven.

Den Bosch-coach Toon Siepman deed twee weken geleden in deze krant zijn beklag over de in zijn ogen weinig elegante handelwijze van OZ, dat Geeris vlak voor het onderlinge play-offsduel zou hebben benaderd. Een lezing die de hoofdpersoon gisteren afdeed als ,,absolute onzin, want OZ zat al jaren achter mij aan''.

Alle professionele tendensen in de hoofdklasse ten spijt, helemaal verlost van het spilzieke imago is de club uit Eindhoven nog niet, ondervond Simon van den Boomen, commissaris tophockey bij OZ. Groen en geel ergerde hij zich aan ,,de Tante Betje-verhalen'' die afgelopen maanden de kop opstaken. Zo verklaarde Bloemendaal-aanvoerder Diederik van Weel onlangs ,,nog niet voor 50.000 gulden bij OZ'' te willen spelen. Reactie van Van den Boomen: ,,Alsof wij dergelijke bedragen op tafel leggen en op Diederik van Weel zitten te wachten.''

Minstens zo bitter voor Oranje Zwart is de wetenschap dat nu andere clubs, al dan niet tijdelijk, over een buitenlandse huurling beschikken, de club zelf zijn grootste ster voorlopig moet missen. Shahbaz Ahmad zit tot nader order vast in zijn vaderland Pakistan, naar verluidt omdat zijn papieren niet in orde zijn. ,,We zitten vast in de bureaucratische molen'', zegt Van den Boomen.

Voorzitter Veelenturf wenst niet al te lang stil te staan bij het gemis van de 35-jarige balvirtuoos. ,,Het Shahbaz-probleem mag geen obsessie worden. Met of zonder hem, er moet gehockeyd worden.'' Die boodschap bleek gisteren niet aan dovemansoren gericht, nadat OZ de competitie was begonnen met twee nederlagen. MEP bood de titelkandidaat volop ruimte en gelegenheid om in het vertrouwde ritme te komen.

Tot opluchting van coach Van den Heuvel, die beseft dat zijn ploeg dit seizoen met argusogen zal worden gevolgd. ,,Na alles wat wij de laatste jaren in gang hebben gezet, zullen we extra kritisch bekeken worden. We hebben onze nek uit durven steken en zullen dit seizoen moeten bewijzen dat verleden jaar geen toevalstreffer was.''

Om de concurrentie een stap voor te blijven, heeft voorzitter Veelenturf een nieuwe list verzonnen. Negen jeugdspelers stalde de Brabantse zakenman onlangs bij de buurman, overgangsklasser EMHC. ,,Om ze in alle rust te laten rijpen.'' Maar al te graag zou Veelenturf zien dat de bond de regels aanpast zodat hij uitgeleende spelers halverwege het seizoen kan terugroepen. ,,Het is eigenlijk van de gekke. Een buitenlander mag je zomaar invliegen, terwijl je een eigen speler niet mag inzetten.''

    • Mark Hoogstad