Goudse jongeren mishandelen man

Een 30-jarige inwoner van Gouda is zondagochtend ernstig mishandeld nadat hij zich bij een groep Marokkaanse jongeren beklaagde over geluidsoverlast. De mishandeling heeft gisteren en vanmorgen geleid tot spoedoverleg op het gemeentehuis.

De man was zondagmorgen tegen vijf uur samen met zijn vrouw naar een beruchte hangplek voor Marokkaanse jongeren gelopen. Wat zich daar precies heeft afgespeeld, wie bijvoorbeeld het eerst geweld heeft gebruikt, was vanmorgen nog niet helemaal duidelijk. Wel is zeker dat de man door enkele jongeren diverse malen tegen het hoofd werd geschopt. Hij lag bloedend op straat toen de door andere buurtbewoners gebelde politie arriveerde. Het letsel was zo ernstig dat hij van het Groene Hart-ziekenhuis in Gouda moest worden overgebracht naar het Westeinde-ziekenhuis in Den Haag. Volgens de politie heeft hij het geweld dankzij een spoedoperatie ,,ternauwernood'' overleefd. Zijn toestand is nu stabiel. Vijf rechercheurs onderzoeken de mishandeling, maar de daders zijn nog niet gevonden.

De gebeurtenis heeft in Gouda geleid tot grote verontwaardiging, vooral omdat er al geruime tijd klachten zijn over de herrie bij het schoolplein van de Jan Ligthartschool in de wijk Korte Akkeren. De omliggende straten worden door de jongeren gebruikt als race-circuit, ze schelden vrouwelijke voorbijgangers regelmatig uit of roepen bedreigingen. Uit de bij het plein geparkeerde auto's klinkt tot laat in de nacht volgens bewoners keiharde discomuziek. ,,U weet wel, van die dansende autootjes'', zegt een woordvoerder van de politie. ,,De mensen hier durven daar `s avonds niet langs te gaan omdat ze bang zijn een steen naar hun hoofd te krijgen'', zegt een buurtbewoonster.

Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat de verantwoordelijkheid ,,bij alle partijen moet worden gelegd, niet alleen bij de Marokkaanse gemeenschap''. Loco-burgemeester J.Warners zou in de loop van de dag een verklaring afleggen.

Op de korte termijn zullen op de bewuste plek, ,,ook uit piëteit met het slachtoffer'' geen jongeren worden getolereerd. Zo snel mogelijk zal in dezelfde buurt een permanente lokatie voor de jongeren worden ingericht.