Garcia verovert Old Course

Sergio Garcia is de kennismaking met de Old Course van St. Andrews heel goed bevallen. De nieuwe superster speelde in de Alfred Dunhill Cup, het wereldkampioenschap voor landenteams, voor het eerst op de oudste en beroemdste golfbaan in de wereld. Met de 19-jarige Garcia als captain versloeg Spanje in de finale Australie met 2-1.

De mogelijkheden van Garcia lijken onbeperkt. Volgend jaar juli wordt op de Old Course het Brits Open gespeeld en zeker is dat de Spanjaard tot de grote kanshebbers zal behoren. In vijf ronden was hij achttien slagen onder het baangemiddelde van de vermaarde linkscourse aan de Schotse oostkust. ,,Het is geweldig om op een baan met zo veel historie te spelen, alles ademt hier golf. Ik hoop dat ik altijd zo goed zal spelen op de Old Course als deze week. De baan ligt me, maar verwacht nou niet dat ik het Brits Open volgend jaar zo maar even ga winnen.''

In de poulewedstrijden, toen de omstandigheden ideaal waren, speelde Garcia indrukwekkend: drie keer een ronde 67, vijf slagen onder de par-72. Toen de wind gisteren voor het eerst tijdens het toernooi stevig blies en de grand old lady van het golf haar ware gezicht toonde, bleef El Niño ook probleemloos overeind. Vooral op hole 17, de beruchte en gevreesde road hole, toonde de publiekslieveling zijn creativiteit en klasse. Tegen de wind in sloeg het wonderkind twee spectaculaire, lage ballen naar de green die naar links afbogen en een paar meter van de hole tot stilstand kwamen. Garcia is pas een half jaar professional, maar nu al heeft hij alle benodigde slagen in zijn bagage.

In de halve finale stuitte Spanje gisterochtend op titelverdediger Zuid-Afrika. Garcia stond tegenover tweevoudig US Open winnaar Ernie Els. El Niño kwam tot een mooie 72, niet genoeg om de tweevoudig US-Openwinnaar te kloppen. Els bleef als enige van de twaalf spelers in de zes halve-finalepartijen onder par: 70. De nederlaag van Garcia had geen ernstige gevolgen voor Spanje. US-Masterskampioen José Maria Olazabal won van Retief Goosen, 75-76, en Miguel Angel Jimenez was David Frost ruim de baas: 73-77.

In de finale tegen Australië zat de opwinding vooral in de partij tussen Garcia en Craig Parry. De Spanjaard maakte een mooie birdie op hole 18 en kwam net als Parry tot een knappe 69. In de playoff verloor Garcia alsnog dankzij drie putts en een bogey op de eerste extra hole. Toch won Spanje voor de eerste keer de Dunhill Cup. Olazabal rekende gedecideerd af met de zwak spelende Stephen Leaney: 72-78. In de beslissende partij was Miguel Angel Jimenez beter dan Peter O'Malley: 73-75.

Sergio Garcia, net als zijn twee teamgenoten 350.000 gulden rijker, straalde voor de zoveelste keer de afgelopen weken. ,,Dit is heel goed voor golf in Spanje. Onze successen zullen er toe bijdragen dat golf meer een sport van het volk gaat worden.''

Garcia, vorige week ook al winnaar van de German Masters, is na Tiger Woods de meest gewilde golfer. Robbie van Erven Dorens, organisator van het TNT Dutch Open, probeerde in St. Andrews contact te leggen met Garcia in de hoop het Spaanse supertalent over te halen volgend jaar juli te spelen op de Noordwijkse Golfclub. Garcia had vooralsnog weinig aandacht voor de Nederlandse `mister golf'. ,,Talk to my manager,'' was alles dat Van Erven Dorens te horen kreeg. De manager van Garcia was ook weinig toeschietelijk. ,,We hebben uw businesscard, u hoort nog van ons.'' Tiger Woods schroomt niet om een miljoen dollar startgeld te vragen voor een toernooi – en het nog te krijgen ook. Als Garcia zo doorgaat, zal hij straks in geen enkel opzicht meer onder hoeven te doen voor de nummer één van de wereld.

    • Gerard Louter