FNV: lastenverlichting verlaagt looneis niet

Een lagere looneis, omdat werknemers via het nieuwe Belastingplan 2001 al kunnen rekenen op lastenverlichting, is voor de FNV onbespreekbaar. De grootste vakbond van het land houdt vast aan het inflatiecijfer als graadmeter voor loonsverhogingen en stelt voor komend jaar een looneis van 3 procent.

,,We houden geen rekening met lastenverlichting'', benadrukt FNV-voorzitter L. de Waal vanochtend in de Volkskrant. ,,Die is niet maatgevend voor de looneis. De inflatie is de bodem voor loonsverhogingen, zeker nu het zo goed gaat. En die bodem is van beton en niet van bordkarton.''

Het kabinet oefent momenteel druk op de bonden uit opdat die hun looneisen bijstellen. Premier Kok en minister Zalm van Financiën verwijzen naar de vijf miljard aan lastenverlichting in 2001, waarvan de burger profiteert.

Meegaan in die redenering betekent volgens De Waal dat looneisen onder het inflatieniveau terecht kunnen komen, waardoor de lonen feitelijk zouden dalen. En daar voelen de bonden niets voor. ,,De afgelopen jaren hebben we de looneis ook nooit verhoogd omdat sociale premies of belastingen stegen'', aldus De Waal.(ANP)