DUBBELE WATERMELOEN

Vandaag een voor- en nagerecht met watermeloen. Het hartige voorgerecht is een salade met rucola, zwezerik en watermeloen. Het nagerecht is uiteraard zoet. De in dessertwijn gemarineerde meloenbolletjes worden gegeten bij yoghurt die met likeur roze wordt gekleurd. Eerst het recept voor de salade voor 4 personen: leg de zwezerik enkele uren in water. Ververs het water af en toe.

Snijd de meloen in dunne schijven. Verwijder schil en pitten. Snijd de plakken in blokjes. Spoel de zwezerik af. Pocheer de zwezerik enkele minuten. Verwijder de buitenste vliezen en harde stukjes. Snijd de zwezerik in plakjes die in een paar minuten in boter goudbruin worden gebakken. Verdeel de rucola over de borden. Leg op het groen de stukjes meloen en de lauwwarme zwezerik. Bestrooi de salade, die geen vinaigrette nodig heeft, met pompoenpitten.

Voor het nagerecht worden er uit de watermeloen met een speciale steker bolletjes gestoken. Leg de meloenbolletjes en de kaneelstokjes in een schaal en giet er een dessertwijn naar keuze op: iets zoete Jurançon, of een muskaatwijn. Zet de schaal enkele uren in de koelkast. Roer de crème de cassis door de yoghurt. Vis de kaneelstokjes uit de meloenbollen.

Verdeel de meloenbollen over diepe borden of dessertschalen. Garneer met de roze yoghurt. Een variatie: eet bij de watermeloenbolletjes een mengsel van gewone yoghurt en vanillevla, waar een beetje kaneelpoeder is doorgeroerd.

    • Anne Scheepmaker