Dichter Neto overleden

De Braziliaanse diplomaat en dichter Joao Cabral de Mello Neto, die epische gedichten schreef over het leven in de dorre binnenlanden van Brazilië, is zaterdag op 79-jarige leeftijd in Rio overleden. Neto wordt beschouwd als een van de belangrijkste dichters van zijn land. Hij is ambassadeur van Bralizië geweest in Spanje en Senegal. Hij werd geboren in Recife, 2000 kilometer ten noordoosten van Rio. Het arme gebied daar speelde een rol in veel van zijn gedichten, vooral in het bekende epos Morte e Vida Severina uit 1954 over de erbarmelijke sociale omstandigheden van landloze boeren. Het gedicht wordt als een van de klassieken van Brazilië beschouwd en werd ook bewerkt tot televisie-musical. Neto is enkele malen voorgedragen voor de Nobelprijs voor literatuur. (AFP)