CROSSING BORDER OP TV

,,We zijn misschien knap lastig, maar niet saai in elk geval!'' Zanger/gitarist Willy DeVille en zijn bandleden hebben tijdens de opnamen voor 2 Meter Sessies elk nummer minstens drie keer overgedaan; het productieschema loopt anderhalf uur achter, de volgende muzikanten zitten al tijden te wachten tot zij hun sessie kunnen gaan opnemen. Evenals vorig jaar neemt 2 Meter Sessies in Den Haag materiaal op voor een paar programma's die gewijd zijn aan het Crossing Border-festival. Naast Willy DeVille worden in twee dagen o.a. Dan Penn & Spooner Oldham, Andy Cairns, Valerie Etienne en Michael Franti opgenomen. Het eerste deel is op 21 oktober te zien, het tweede deel op 4 november. 2 Meter Sessies is onlangs aan zijn zevende seizoen op tv begonnen, ditmaal niet meer bij de NPS maar bij RTL5, wekelijks in plaats van twee- of driewekelijks zoals voorheen.

De lokatie voor de Crossing Border-sessies is de oude ASTA-bioscoop, een sfeervolle oude zaal die de laatste jaren als uitgaansgelegenheid werd gebruikt en nu leegstaat. Rondom de muzikanten staan camera's, regisseur Edlef Heeling en presentator/eindredacteur Jan Douwe Kroeske staan toe te kijken en overleggen zo nu en dan tussen de nummers door met DeVille, die telkens ontevreden is over de manier waarop het nummer werd gespeeld: de bassist en de gitarist maakten fouten, soms was hij zelf de tekst vergeten. Aan het eind speelt hij zijn grote hit Spanish Stroll. De eerste keer was het nog niet helemaal goed, de tweede keer is energieker en beter. ,,Als we het uitzenden zie je al die keren dat het overmoest niet'', zegt redacteur Leo Blokhuis. ,,Dan lijkt het een mooie, vloeiende sessie.'' Aan het eind doet Kroeske een interview met de zanger, die hamert op het belang van echtheid en eerlijkheid: ,,You can't get any better than real!'' Vervolgens, plagend, tegen Kroeske: ,,Wist je dat je een kuiltje in je kin hebt?''

(Tekst Sietse Meijer, Foto Lex van Rossen)

    • Sietse Meijer