CELLOSUITES OP ALTVIOOL

Alle altvioolstudenten studeren Bachs Cellosuites vaak al vanaf het eerste jaar, terwijl cellostudenten er meestal pas later aan mogen beginnen. Op altvioolrecitals klinkt een van de Cellosuites regelmatig als toegift, maar het heeft lang geduurd voordat een altviolist de `brutaliteit' had een complete opname te maken van de 6 Suites voor cello solo.

Altviolist William Primrose heeft er een aantal opgenomen, en naar het schijnt heeft Emanuel Varga, zo'n 25 jaar geleden in kleine kring beroemd om zijn virtuoze opname van Paganini's 24 Caprices voor viool solo op altviool, ze allemaal op lp gezet. In 1995 kwam de uit de Oekraïne afkomstige altviolist Anton Kholodenko (1963) met een opname (FHC Records 95001). De 6 Suites voor cello solo, voor cellisten het hoogste en allermoeilijkste, zijn voor altviolisten een welkome aanvulling op het beperkte repertoire, en niet eens zó lastig door de relatief gunstige ligging.

De nieuwe opname van Nabuko Imai getuigt van vitaliteit en een indrukwekkende instrumentale beheersing. Imai is beïnvloed door de barok-specialisten, zo blijkt o.a. in de Prélude uit de Suite nr. 5. Maar hoe ze ook haar best doet, bij Imai klinkt Bach zeker onderhoudend maar niet als Bach. Wat bij de temperamentvolle, bijna te `gemakkelijk' en virtuoos spelende Imai ontbreekt zijn de ernst, de soberheid en de ingetogenheid die Bach hier nodig heeft.

Imai versnippert haar energie in temperamentvolle impulsen, die nogal eens leiden tot onrustige spanningsbogen, valse accenten en onlogische rubati. Wat ze doet is knap, maar veel indrukwekkender is de onverstoorbare eenvoud waarmee Kholodenko, afkomstig uit de school van Adolph Lechinsky (zelf een leerling van Flesh) en later Leonid Kogan en Igor Bezrodni, recht deed aan de universele kracht van Bachs muziek. Zó gespeeld maakt het niet uit of de Cello-suites op cello of op altviool worden verklankt, terwijl de lichtvoetige, geëxalteerde interpretatie van Imai al snel doet verlangen naar meer sonoriteit en religieus getinte diepgang.

Bach door Nobuko Imai. Philips 462 798-2.

    • Wenneke Savenije