Basketbal in twee kampen

Het botert niet tussen de Federatie Eredivisie Basketbal (FEB) en de stichting Nederlandse Basketball Top (NBT). Aanleiding is het aanstellen door de NBT van clubtrainer Bob Gonnen als parttime bondscoach. ,,Dat is geheel tegen de afspraken'', reageert FEB-voorzitter Henk Reekers.

U noemde de NBT ,,een club die van list en bedrog aan elkaar hangt''.

Reekers: ,,Bij de oprichting van de NBT heeft list en bedrog plaatsgevonden. We hoorden van plannen de nationale ploeg te verzelfstandigen. Dat zou eerst met ons worden besproken. Vervolgens kregen we steeds te horen dat er nog niets te bespreken viel. Tot het moment dat plotseling alles al rond bleek te zijn. We worden elke keer voor een voldongen feit geplaatst. Dan heeft praten geen zin meer.''

Dupe van al het geruzie is de Nederlandse ploeg. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

,,Als de nationale ploeg in gevaar komt, moet de FEB weer water bij de wijn doen. Want het is nu eenmaal voor een goed doel. Nou, het doel heiligt de middelen niet langer. Alles moet altijd wijken voor het nationale team. De clubs worden van ondergeschikt belang, met als gevolg dat spelers naar het buitenland vertrekken. Daar moet maar eens een eind aan komen.''

Vorig seizoen was clubcoach Eggens assistent-bondscoach. Had de FEB toen al niet moeten ingrijpen?

,,Achteraf gezien wel. Onder bijzondere omstandigheden hebben we toestemming gegeven, maar dat was eens maar nooit meer. De club kwam in de problemen omdat de coach een maand niet beschikbaar was. Dus hebben we dit keer nee gezegd. Toch is de aanstelling van Gonnen er gekomen. Ja, dan valt er met ons niet meer te praten.''

Zijn er al bemiddelingspogingen?

,,Nog niet. Maar we zullen toch op korte termijn om de tafel moeten gaan zitten. Ook met het bestuur van de basketbalbond. Want weet je wat ik raar vind? Dat de aanstelling van de bondscoach in geen enkele officiële publicatie van de bond is terug te vinden. Blijkbaar vindt de bond zelf ook dat het niet helemaal in de haak is.''