Zalm somber over fiscaal plan van EU

Het zou een `mirakel' zijn als de lidstaten voor het einde van dit jaar overeenstemming bereiken over belastingharmonisatie in de Europese Unie. Tot die conclusie komen minister Zalm en staatssecretaris Vermeend (Financiën).

Zij ventileerden hun twijfels gisteren na afloop van een vergadering van Europese ministers van Financiën in Luxemburg. De ministers zijn gisteren weinig opgeschoten bij hun onderhandelingen over fiscale harmonisatie, die zich toespitsen op het invoeren van één Europese bronbelasting op rente-inkomsten. Ook wordt gezocht naar het uitbannen van ontwijkingsroutes binnen de EU of met EU-lidstaten geassocieerde landen zoals die in het geval van Nederland bestaan met de Nederlandse Antillen.

Het pessimisme van Zalm en Vermeend staat in contrast met de vastberadenheid die de nieuwe Europese Commissaris Bolkestein van fiscale zaken afgelopen woensdag nog toonde om een akkoord te bereiken over belastingharmonisatie nog voor dit jaareinde. Finland, dat dit halfjaar voorzitter is van de EU, heeft het dossier tot een van de speerpunten gemaakt van haar beleid als EU-voorzitter. Tijdens de Europese Top in december in Helsinki zou een akkoord moeten worden beklonken. Bolkestein, die gisteren zijn eerste vergadering van ministers van Financiën meemaakte, zei dat er `een grote stap' gemaakt zal moeten worden om dat alsnog te bereiken. Vermeend zei daar `een hard hoofd in te hebben'.

De bewindslieden bevestigden wel de overeenstemming die vorige maand informeel in de Finse plaats Turku werd bereikt om een vijftal arbeidsintensieve diensten naar het lage btw-tarief te brengen. Elke lidstaat mag zelf twee diensten kiezen. Nederland kiest wat dat betreft in ieder geval voor de kappers.

De ministers van de elf euro-landen hadden gisterochtend eerst onderling overleg, samen met president Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB). Zalm wilde geen commentaar leveren op de ECB-beslissing gisteren om de rente niet te verhogen. Hij toonde zich verheugd dat de Nederlandse inflatie, die een van de hoogste van de euro-landen is, in september blijkt te zijn teruggelopen van 2,6 procent naar 2,2 procent. Ook merkte hij op dat de aantrekkende Europese economie er voor zorgt dat de begrotingen van de euro-landen zich gunstiger ontwikkelen dan de streefdoelen voor het tekort waarop zij zich in hun zogenaamde stabiliteitsprogramma's hadden vastgelegd.

    • Maarten Schinkel