Wijze levenslessen van De Kneet

Bondscoach Gerrie Knetemann vervult bij de WK de rol van vredesstichter in de Nederlandse wielerploeg. Kopman Michael Boogerd heeft ruzie met knecht Servais Knaven. ,,Ik kruip in de huid van de diplomaat.''

Rijdend over het WK-parcours in Verona voert de bondscoach een indringend telefoongesprek met zijn kopman Michael Boogerd, die zich tot gisteren in zijn Belgische woonplaats Essen voorbereidde op de wereldkampioenschappen. ,,Jij moet je hoofd leegmaken en je concentreren op de wedstrijd'', schreeuwt Knetemann tegen Boogerd. Tegen de verslaggever fluistert de bondscoach in de auto. ,,Michael heeft zijn hart laten spreken in een column die door anderen is geschreven. Dat is de levensles die ik hem kan leren. Als publieke figuur moet je altijd je eigen stukkies schrijven.''

In zijn column in De Telegraaf heeft Boogerd zich vorige week negatief uitgelaten over zijn collega's van TVM die hem morgen in Verona aan de regenboogtrui moeten helpen. De kopman van Rabobank beklaagde zich over de onvriendelijke houding van de meeste TVM'ers. In een vraaggesprek met het Brabantse dagblad BN/De Stem gooide Boogerd vervolgens olie op het vuur door Servais Knaven in een kwaad daglicht te stellen. De knecht van TVM zou het nieuws over de relatie van Boogerd met een voormalige Miss Holland aan de roddelbladen hebben verteld. Knaven ontkende en noemde Boogerd ,,een onvolwassen persoonlijkheid''.

Knetemann is gewend geraakt aan de opgefokte stemming voor een WK. Elk najaar liggen renners van verschillende ploegen rollebollend over straat. Ze eisen het kopmanschap of willen meer geld in de premiepot. Gezien de voorgeschiedenis is Knetemann niet verbaasd over de ophef in de media. ,,Iemand gooit een steen in de vijver en de anderen duiken meteen in het water. In mijn tijd was er nog veel meer haat en nijd. Toen waren de ploegleiders aan het bakkeleien. Nu praten we over twee renners die niet door een deur kunnen. Dat zaakje moet ik met een paar pittige gesprekken makkelijk kunnen klaren. Nee, het geheim van `De Kneet' ga ik jou niet prijsgeven.''

Knetemann werd in 1991 benoemd als onafhankelijke bondscoach. Daarvoor hanteerde de nationale wielrenunie (KNWU) een roulatiesysteem; ploegleiders van verschillende sponsors mochten om beurten in de volgwagen zitting nemen. Peter Post, Jan Raas, Cees Priem en Jan Gisbers konden de schijn van onpartijdigheid niet ophouden. Hun opvolger heeft geen last van de verschillende sponsorbelangen. ,,Ik kreeg er in het eerste jaar niet eens geld voor, want de heren Raas en Priem stonden niet bepaald te juichen toen ik werd aangesteld'', blikt Knetemann tevreden terug. ,,Gelukkig was ik financieel onafhankelijk en kon ik een barmhartige daad stellen.''

De stratenmaker uit Amsterdam en wereldkampioen van 1978 is tegenwoordig eigenaar van vijf pannenkoekenhuizen. Als arbeider, wielrenner en zakenman heeft hij leren onderhandelen voor een beter resultaat. De rol van vredesstichter lijkt hem op het lijf geschreven. Knetemann ontkent. ,,Ik kruip in de huid van een diplomaat, hoewel ik net als Boogerd het hart op de tong heb. Moet je me thuis tekeer horen gaan! Ik ben helemaal niet het type dat de rotzooi van anderen wil opruimen. Maar het is een uitdaging om mijn eigen grenzen te verleggen. Zondagavond geef ik mezelf weer een schouderklopje.''

Knetemann vertelt over zijn problemen met generatiegenoot Hennie Kuiper, die meer talent had en daardoor afgunst wekte. ,,Ik vind Hennie nu een goeie peer, maar destijds zat hij aan mijn brood te eten. Allemaal kinnesinne. In de wielersport botsen de ego's met de sociale verhoudingen. Er zijn veel centjes mee gemoeid. Daarom zie je zo veel zakenmensen in de koers. Zij herkennen de onderlinge spanningen. Als de kopman geen grote zak met geld meeneemt, heeft hij het in de ogen van zijn knechten slecht gedaan.''

Volgens Knetemann hoeft Boogerd niemand te verwijten dat zijn relatie met de voormalige Miss Holland is uitgelekt. ,,Hoge bomen vangen veel wind. Post moest ook uit de kranten vernemen dat hij ging scheiden. Big Brother is watching you. Iedereen kent mij en ik ken niemand. Michael moet een paar keer slikken en dan weer verder gaan met ademhalen.''

Over de affaire van Boogerd maakt Knetemann zich weinig zorgen. ,,Het gaat mij ook niets aan'', zegt de bondscoach die binnenkort zijn zilveren huwelijksfeest viert. Boogerd verbrak deze zomer een jarenlange verhouding met een vriendin die drie keer per week zijn favoriete pastagerecht bereidde. `Het geheim van penne met wodkasaus', luidde een kop boven een interview met Boogerd in deze krant. Boogerd wist zich deze week vergezeld door zijn moeder, als hulp in de huishouding.

Volgens Knetemann is het een fabeltje dat een wielrenner in zijn privéleven gebaat is bij rust en regelmaat. ,,De grootste kampioenen hebben de vreemdste capriolen uitgehaald. Coppi werd in 1952 wereldkampioen dankzij een vreemde vrouw die hem langs de kant handkusjes toewierp. Pas later raakte zij bekend als `witte dame'. Ik ken verdomd weinig wielrenners van mijn generatie die nog bij hun eerste vrouw zijn. Niet zo gek natuurlijk na een nomadenbestaan.''

    • Jaap Bloembergen