Wachten tot de Guagua uitbarst

Ecuador is al weken in de ban van de Tunguruhua en de Guagua Pichincha, twee vulkanen die op het punt staan uit te barsten. De Tunguruhua ligt 170 kilometer van Quito en bedreigt vooral een nabijgelegen toeristenoord. Maar de Guagua Pichincha [foto 1] ligt slechts twaalf kilometer van de hoofdstad, die 1,2 miljoen inwoners telt.

De laatste keer dat de Guagua uitbarstte was in 1660. Deskundigen verwachten dat de vulkaan zich binnen twee weken, maar misschien al binnen enkele dagen, opnieuw zal roeren. Quito loopt geen direct gevaar te worden bedolven, mocht de vulkaan zijn hete lava uitspuwen. Maar de tweeduizend boeren die op de flanken van de Guagua wonen, vertrokken begin deze week op last van de autoriteiten met hun hele bezit richting hoofdstad [foto 2].

De inwoners van Quito hebben wel veel last van de vulkanische stofwolken die in de stad zijn neergedwarreld, na een ontploffing in de vulkaan afgelopen dinsdag. Voetgangers lopen met stofkapjes en paraplu's rond [foto 3]. Rijkere mensen dragen gasmaskers. De straten worden voortdurend geveegd, omdat het stof na een regenbui zo hard wordt als beton.

Gisteren werden de inwoners opgeschrikt door een knal, waarna een paddestoelvormige rookwolk uit de Guagua opsteeg [foto 4].

De autoriteiten vrezen dat het een voorbode is van een gevaarlijke asregen, maar tot nu toe staat de wind de `goede' kant op. Tientallen mensen zijn in ziekenhuizen opgenomen met ademhalingsproblemen. Alle scholen zijn gesloten totdat het gevaar van een asregen helemaal is geweken. Tot nu toe is een dode gevallen, een 89-jarige die in ademnood raakte.

Naast de angst is er ook veel bewondering voor de vulkaan, bewondering die kan worden geëxploiteerd. Hoewel Quito wordt omringd door negen actieve vulkanen, vinden de foto's van `de paddestoel' gretig aftrek in de straten van de hoofdstad [foto 5]. (Foto's AP, Reuters)