Virtuoos snelle oude mannen

Wat is er mooier dan een stel muzikanten die vlak voor je neus de sterren van de hemel spelen? De firma Choice Music had iets te vieren en nodigde daarvoor ook de Taraf de HaÏdouks uit. Deze `schelmenclub' uit Roemenië, bestaande uit zo'n vijftien meest oude mannen zou ook `Sjofel maar Jofel' mogen heten. Hun kledij lijkt afkomstig uit de zakken van de caritas en het instrumentarium van de schroothoop. Toch trekken ze als een magneet de mensen naar zich toe, zeker als ze spelen op de vlakke vloer met het publiek er losjes omheen.

Dat alles volkomen akoestisch gebeurde, was voor het globale geluidsbeeld winst, maar niet voor de violisten, de fluitspeler en de meest bejaarde zangers. Wie hen in volle glorie wil horen moet naar podia met een beetje elektriek of naar de winkel om zich daar Dubala Dumba aan te schaffen, de voortreffelijke laatste Taraf-cd. Met opnieuw hartverscheurende liedjes aan de ene en meeslepende dansen aan de andere kant, de laatste virtuoos en ultrasnel.

De Malinese troubadour Boubacar Traoré is in Nederland kind aan huis sinds hij door reisschrijfster Lieve Joris werd vereeuwigd in de bundel Mali Blues. Op zijn nieuwste cd Maciré heeft hij de band van Habib Koite naast zich maar nu stond hij alleen op het podium. Om te zingen van lief en leed in een in de blues gedrenkte stijl, ondersteund door functioneel gitaarspel waarin vooral de sterke baslijnen opvallen.

Het Braziliaanse zangduo Rosanna & Zélia is in Nederland nog vrijwel onbekend en was daardoor de grootste verrassing. De als visitekaartje vooruitgestuurde cd Coisário is zo voortreffelijk geproduceerd dat een optreden alleen maar tegen kon vallen. Dat gebeurde echter niet. De muziek van vooral Zélia (Fonseca) en de teksten van vooral Rosanna (Tavares) zijn zo mooi in balans dat het duo ook zonder gasten en studio-condities stevig overeind bleef. Lennon & McCartney-kwaliteit dus? Nog niet helemaal. En met een lastig kleinigheidje: Rosanna en Zélia zingen meestal in het Portugees. Maar er is ook een hoopvol feit: de dames wonen namelijk in Duitsland waar ook de Beatles ooit begonnen. En `Lady Multimelancólica' doet zeker niet onder voor `Komm gib mir deine Hand'.

Concert: Taraf de Haïdouks, Boubacar Traoré en Rosanna & Zélia. Gehoord: 6/10 Hotel Winston, Amsterdam. Herhaling: Haïdouks, Traoré als Rosanna & Zélia: tournee.

    • Frans van Leeuwen