Orkaan Floyd kost VS groot aantal banen

Het aantal arbeidsplaatsen in de Verenigde Staten is de afgelopen maand verrassend gedaald. In september moest de Amerikaanse economie een verlies van 8.000 banen incasseren. De vermindering was vooral te wijten aan de orkaan Floyd.

Zonder dit natuurgeweld zou het aantal banen met 50.000 zijn gestegen. De werkloosheid bleef echter staan op 4,2 procent van de beroepsbevolking.

Dat heeft het bureau voor arbeidsstatistieken bekendgemaakt. De cijfers waren een verrassing voor economen en analisten, die een groei van omtrent de 200.000 arbeidsplaatsen hadden verwacht. Sommige banken concludeerden uit de cijfers dat de Amerikaanse rente dit jaar niet verder omhoog hoeft omdat de economische groei in hun ogen gematigd is.

Een factor die de cijfers beïnvloedde was de zware orkaan Floyd, die in veel staten aan de oostkust het dagelijks leven ontregelde. Economen denken echter dat dit een afwijking van hoogstens 60.000 te zien zou mogen geven. De gemiddelde groei van de werkgelegenheidsgroei in de afgelopen drie maanden bedraagt 156.000.

Het beeld over het afgelopen jaar toont een economie die een stabiele groei van bijna 4 procent doormaakt, zonder toenemende inflatie. Het werkloosheidspercentage staat al tien maanden achtereen op 4,2 procent. De enige wanklank over september is een stijging van het gemiddelde uurloon in september met een half procent. Hetgeen kan leiden tot een toenemende druk op de lonen en inflatie.