`Moslim-regie van geweld op de Molukken'

De afgelopen dagen is het geweld tussen christenen en moslim op de Molukken opnieuw opgelaaid. Volgens een politiewoordvoerder zijn daarbij deze week in de stad Ambon ten minste 26 doden gevallen.

Ook op het eiland Haruku zijn gevechten uitgebroken, meldden de persbureaus AFP en Reuters gisteren. Met het oog op de onlusten heeft het leger de afgelopen tijd duizenden extra soldaten naar de Molukken gestuurd, maar hun komst lijkt geen matigende invloed te hebben. Militairen hebben het beheer over de lokale luchthavens overgenomen. Burgers kunnen niet meer van of naar Ambon vliegen.

Volgens de voormalig rector magnificus van de Pattimura universiteit op Ambon, professor dr. ir. J. L. Nanere, zijn er op de Molukken al 60.000 mensen op de vlucht gejaagd voor het geweld. Sinds het uitbreken van de eerste gevechten, begin dit jaar, zijn volgens hem al 2.000 mensen gedood of vermist, en zijn er meer dan 3.000 gewonden gevallen. De Indonesische autoriteiten spreken over een dodental van bijna 600.

Nanere, die deze week in Nijmegen sprak op een bijeenkomst van de Vereniging van Hoogopgeleide Molukkers, voorspelt dat het geweld zal escaleren. De afgelopen tijd zijn zo'n 20.000 gewapende milities vanuit Java naar de Molukken overgebracht met het doel christenen aan te vallen, zei hij. Volgens Nanere is er geen sprake van een conflict tussen christen- en moslimgemeenschappen op de Molukken zelf, maar wordt het geweld van buitenaf geregisseerd. Er zitten volgens hem moslim-fundamentalistische splintergroeperingen achter de acties van de milities, waarbij sommige onderdelen van het leger, net als in Oost-Timor, een coördinerende rol spelen. ,,De Molukken zijn een test case voor de fundamentalisten, die van Indonesië een moslimstaat willen maken''.

De lezing van Nanere wordt bevestigd door Abdurrachman Wahid, Indonesisch presidentskandidaat en leider van de grootste moslimorganisatie in Indonesië, Nadhlatul Ulama. Wahid zei onlangs in een gesprek met deze krant in Den Haag dat christenen en moslims op de Molukken verlangen naar een vreedzaam samenleven zoals ze in het verleden altijd hebben gedaan. Hij zei ook dat Molukkers in Nederland zich niet moeten laten provoceren door acties van splintergroeperingen die er op uit zijn de situatie op Ambon en de andere eilanden te laten verslechteren.

Ook Nanere waarschuwt dat Molukkers in Nederland niet de kaart van de RMS moeten spelen als ze hun bezorgdheid over de situatie op de Molukken tot uiting willen brengen. Dat zou de christenen alleen maar verder stigmatiseren en de druk op hen verder vergroten, vreest hij. ,,In de Indonesische media wordt de indruk gewekt dat de christenen zijn begonnen met geweld tegen de moslims en dat ze uit zijn op afscheiding van de Molukken. Er wordt ook gezegd dat ze worden bewapend door het RMS. Maar die voorstelling van zaken is vals. Als men druk uit wil oefenen op de Indonesische regering, moet men verwijzen naar de schending van de mensenrechten daar'', aldus Nanere, die zelf een zoon verloor door het geweld.

Volgens Nanere is fase Eén van het geweld op de Molukken, waarbij de media worden gemanipuleerd en de indruk wordt gewekt dat de christenen de moslims aanvallen, nu voorbij. Volgens de strategie van `de hete pap eten' treedt nu fase Twee in werking, waarbij ingehuurde strijdgroepen de Molukken binnenstromen om een `heilige oorlog' te beginnen. Nanere: ,,Als we dat niet tegenhouden, wordt het Molukse volk onder de voet gelopen.''

    • Wim Brummelman