Lipizzaner niet louter Sloveens

Slovenië zal andere landen er niet van weerhouden de naam Lipizzaner te gebruiken. De voormalige Joegoslavische deelrepubliek ligt al enige tijd overhoop met Oostenrijk over het gebruik van de naam. Die is synoniem aan de Spaanse paardrijschool in Wenen. De Lipizzaner-paarden waarnaar de rijschool genoemd is, zijn echter oorspronkelijk afkomstig uit Lipica, Slovenië, waar ze vierhonderd jaar geleden voor het eerst werden gefokt. Slovenië was toen nog onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk. Eerder dit jaar meldde Slovenië aan de Wereld Handels Organisatie (WHO) dat het een wet had aangenomen die de naam moest beschermen, iets dat Oostenrijk onmiddellijk aanvocht. Later deze maand zou de WHO beslissen. Slovenië heeft daar echter niet op gewacht en gisteren toegegeven aan het Oostenrijks verzet. (AP)