Lijmen

Als ik het goed gelezen heb, is bondscoach Gerrie Knetemann gisteren begonnen aan een lijmpoging om de Nederlandse wielerploeg alsnog als een gesloten formatie aan de start van het WK te brengen.

Lijmpoging? Het is zo politiek, het staat zo ver van de enige volkssport die nog niet is aangetast door diplomatie en gefluister in rococosalons. Wielrenners weten niet eens wat fluisteren is. Ze knallen er alles uit, in een vloek, in een schater, in een fado. Jongens op de fiets zijn de fadista van de sport. Ruig in hun ambities, ruig in de glorie en in de tegenslag. In tegenstelling tot Frank de Boer en Phillip Cocu spreken zij nog in oude, heftige woorden. Zoals hun opa sprak en diens opa.

Er is dus ruzie in het huishouden van Knetemann. Kenners denken dan: laten zo. Geprikkelde renners kunnen altijd iets meer. Sterker, kampioenen fietsen graag tegen de kritiek en de verzinsels in. Maar Knetemann is de laatste jaren een beetje ver-service-clubd. Hij gedraagt zich als het oudste Rotary-lid dat de consensusdwang heeft verheven tot religie. Winnen moet niet, samen-zijn is het mooiste. En dus moest er gelijmd worden.

Wat was het geval? Terwijl Gerrie achter zijn sigarendoosje in Verona zat, vochten de WK-renners Boogerd en Knaven vanuit hun Belgische domicilie een verbale oorlog uit. De inzet: rumoer rond een wijf uit de polder. Boogerd verdenkt Knaven van een dubieuze rol in het roddelcircuit. Servais zou de sensatiebladen hebben ingelicht over de privéproblemen van de gesjeesde Tourrenner. Ik citeer deze krant: `Boogerd heeft afgelopen zomer zijn vriendin verlaten voor een voormalige Miss in de Ronde van Nederland. De partnerruil werd breed uitgemeten in de roddelbladen. Knaven ontkent elke betrokkenheid.'

Ik vind het wel een lekkere roddel. Eindelijk eens wat anders dan geruchten over EPO, nandrolon en testosteron. De wielersport met het masker van een menselijk gelaat, kan het mooier? Boogerd moet niet zeuren: wie de roddel schuwt, gaat niet bij zijn vrouw weg. En er zijn in de geschiedenis van de sport mindere goden die zich hebben laten verleiden door het geasfalteerde gezicht van een Rondemiss. Na een dag zadelpijn is zelfs de schim van een vrouw al een verademing. Het menselijke trekje van een liefdesaffaire zal Michael Boogerd niet kwalijk worden genomen.

Maar Michael is een man met praatjes. Een zeikerdje met pretenties van ongenaakbaardheid. Typisch Rabobank: volks in de bek, koud in het hart. In de Tour werd hij op anderhalf uur gefietst, maar nu hij twee Italiaanse semiklassiekers op rij heeft gewonnen, denkt de Haagse lefgozer dat de wereld alweer aan zijn voeten ligt. Hij wilde nog eens twee extra-knechten: Max van Heeswijk en ene Bram de Groot. Niet om hem in Verona uit de wind te zetten - daar hebben die jongens de inhoud niet voor - nee, als entourage bij de start van het WK om indruk te maken op de internationale camera's.

Lijmen is Haagse business, daar hoort de sport van de ontroerende mandarijn Hein Verbruggen niet mee bezoedeld te worden. Daarom Gerrie: laat Boogerd en Knaven op azijn rijden, dan hoef jij ook niet zenuwachtig te zijn bij de dopingcontrole.

Wielrennen is drama. Het is een wereld van combines, verraad en achterklap. Rik van Looy die in de sprint geklopt wordt door `knecht' Benoni Beheydt, daar hebben de Belgen al dertig jaar plezier aan. En wat zijn Nederlanders anders dan veredelde Belgen? Knaven die namens het peloton het gat dichtrijdt na een demarrage van Boogerd: heerlijk! Een paar Raborenners uitgezonderd ziet iedereen in de Nederlandse wielerploeg liever Frank VandenBroucke wereldkampioen worden dan Michael Boogerd. Want: in het wielrennen duurt het dorp voort.

Het WK is elk jaar weer een maskerade van nationale eenheid en Hollandse saamhorigheid. In werkelijkheid kunnen de renners van TVM en Rabo elkaars bloed wel drinken. Juist die provinciale heftigheid maakt de wielersport uniek mooi. Ik dank de voormalige Miss in de Ronde van Nederland dat haar wulpse verschijning een einde heeft gemaakt aan de voosheid van het nationale adagium voor een dag: eendracht maakt macht.

Voor macht hebben renners EPO.

    • Hugo Camps