LAMSBIEFSTUK MET SPECIALE MOSTERDSAUS

Als Abraham slim is haalt hij zijn mosterd bij Adriaan, de ambachtelijke smaakmaker van Maastricht. Ambachtelijk wil in dit geval zeggen zonder kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Dat is niet alleen van belang voor fijnproevers, maar bijvoorbeeld ook voor mensen met voedselallergieën. Alleen, u treft de heer Adriaan niet meer op de St. Pieterstraat 36 (telefoon: 043-3258865). Jacques en Liesbeth Caris namen het bedrijf ruim vijf jaar geleden over en breidden sindsdien het assortiment uit. Bijvoorbeeld met bijzondere jams gemaakt van kweeperen, rozebottel, ananas en gember en rabarber en gember, naast echte aardbeien- en heerlijke frambozenjam. Verder met marmelades, cumberlandsaus, chutneys, dessertsauzen, oliën, kant-en- klare vinaigrettes van locale en mediterrane origine, bijzondere azijnen met rode of witte wijn, dille, Provençaalse kruiden, knoflook, frambozenazijn (met frambozensap) en nog veel meer meer. Onder het tiental soorten mosterd trof mij vooral die met honing en tijm. Ik verwerkte die in het recept voor vandaag. De producten zijn ook in speciaalzaken in Maastricht te koop, maar het leukst is het om naar de winkel te gaan waar bijna alles gemaakt wordt. Open vanaf half elf. Meestal staat er iets te pruttelen en alles is te proeven. Er is geen verzendservice.

Dep het vlees met keukenpapier droog. Verhit de boter in een koekenpan en bak daarin de biefstukjes anderhalf tot twee minuten per kant en strooi er zout en peper over. Neem het vlees uit de pan en houd het afgedekt warm. Giet het meeste vet uit de pan. Schenk fond of water in de pan en roer het aanbaksel op de bodem los. Voeg naar smaak mosterd, zout en peper toe. Roer voor een lichtgebonden saus de maïzena in een kopje glad met een lepel water en bind hiermee de jus. Lepel de saus over het vlees. Serveer het gerecht bijvoorbeeld met gekookte (kriel)aardappelen en sperziebonen of bloemkool. In plaats van biefstuk kunt u ook lamskoteletjes nemen (baktijd 2-3 minuten per kant afhankelijk van de dikte).

    • Annelène van Eijndhoven