Koersval Xerox na winstwaarschuwing

De Amerikaanse fabrikant van kopieerapparaten, faxen en printers Xerox is net als de Nederlandse branchegenoot Océ in zwaar weer geraakt. Het concern liet gisteren weten dat de winst over het derde kwartaal fors tegenvalt en moest dat bekopen met een val van de beurskoers met 30 procent.

Xerox, dat in Nederland een productiebedrijf in Venray heeft met ongeveer 2500 werknemers, maakte bekend dat de winst per aandeel 10 à 12 procent lager zal zijn dan in het derde kwartaal van 1998 bij een stagnerende omzet. Analisten hadden gerekend op een stijging. De definitieve cijfers komen op 18 oktober.

Zowel in de VS als in Europa viel de omzet tegen, vooral in september. Andere oorzaken van de winstval zijn ,,een ongunstige productmix'' en druk op de winstmarges door verscherping van de concurrentie, aldus Xerox.

De koers van het aandeel Xerox opende gisteren op de effectenbeurs in New York op 30 dollar, bijna 30 procent lager dan het slot van 42,75 dollar op donderdag. Daarna trad maar weinig herstel op. De koers sloot ruim 23 procent lager op 32,75 dollar, nauwelijks de helft van het hoogtepunt van de afgelopen twaalf maanden (64 dollar).

Océ kwam donderdag met teleurstellende winst- en omzetcijfers over het derde kwartaal. Het Venlose bedrijf noemde eveneens de verscherpte concurrentie als oorzaak. Océ heeft te laat ingespeeld op veranderingen in de markt en gaat nu ingrijpend reorganiseren ten koste van duizend arbeidsplaatsen. Belangrijkste tegenvaller voor het concern uit Limburg is dat de vraag naar conventionele analoge printers dramatisch is teruggelopen. Océ ontwikkelt in dit segment geen nieuwe producten meer. (KRF, ANP)