Judoka Huizinga stuit op Cubaanse krachtpatser

Nederland heeft in de lange historie van het mannenjudo slechts twee wereldkampioenen gehad, Anton Geesink en Wim Ruska. Het is inmiddels alweer 28 jaar geleden dat laatstgenoemde mondiaal de beste was. Volgens de experts heeft Mark Huizinga het in zich om de opvolger van de twee legendarische judoka's te worden. De 26-jarige Vlaardinger was al drie keer Europees kampioen, won olympisch brons in Atlanta, maar werd gisteren in Birmingham tijdens zijn derde WK wederom vroegtijdig uitgeschakeld. ,,Dat heeft niets met de WK als evenement te maken'', beweerde Huizinga na afloop. ,,Ik bereid me hetzelfde voor als op andere toernooien en ik voel me ook niet anders.''

Net als bij de vorige WK, twee jaar geleden in Parijs, werd Huizinga weer uitgeschakeld door Yosvane Despaigne. Het is toch vreemd dat de Nederlander in drie andere toernooien wel van de robuuste Cubaan wist te winnen. Maar daar zei Huizinga ook een verklaring voor te hebben. ,,Je moet bij een toernooi steeds bidden dat je niet te snel tegen Despaigne loot'', aldus Huizinga. ,,Als je in het begin tegenover hem staat, is hij zó sterk en onverzettelijk. Hij is een en al spierbal. Technisch is het niets. Later in een toernooi zie je dan dat zijn kracht afneemt en dat hij kwetsbaar wordt.''

Het probleem van Huizinga was gisteren vooral de rechterarm van Despaigne. Die bleek bijna niet weg te krijgen en daarom was het voor de Nederlander bijna onmogelijk om bij het lichaam van zijn taaie opponent te komen. ,,En dan kun je geen worp inzetten'', legde Huizinga uit. Hij kreeg na zijn nederlaag geen herkansing meer omdat Despaigne later zelf ook verloor. De Cubaan won uiteindelijk niet eens een bronzen medaille. Het goud in deze klasse tot negentig kilo was voor de Japanner Hidehiko Yoshida, de olympisch kampioen van '92. Het Japanse judo, dat een inzinking heeft doorgemaakt, is bij de WK aan een indrukwekkende opmars bezig. Van de tot nu toe vier uitgereikte gouden medailles bij de mannen werden er drie gewonnen door Japan, bij de vrouwen twee van de vier.

Voor het toernooi beweerde Huizinga er volledig klaar voor te zijn. Hij had het als prettig ervaren dat hij de eerste dag van de WK nog niet in actie hoefde te komen, zodat hij in alle rust de omstandigheden in Birmingham kon bekijken. Zijn start was gistermorgen ook overtuigend. Zijn eerste tegenstander, de Rus Dmitri Morozov, had dit jaar twee grote toernooien gewonnen, maar Huizinga was niet geïmponeerd en won afgetekend.

Huizinga deelde met zijn snelle uitschakeling mee in de algehele malaise van de Nederlandse afvaardiging. Halverwege de WK is er nog geen medailleoogst en de meeste kanshebbers zijn al aan de beurt geweest. Maarten Arens was gisteren in de met 55 deelnemers overvolle klasse tot 81 kilogram op de goede weg. Hij won drie keer voordat hij in de kwartfinale tegenover Djamel Bouras kwam te staan. De Fransman werd in 1997 op het gebruik van doping betrapt, kreeg een schorsing van twee jaar, maar zag zijn straf ingekort nadat hij in beroep was gegaan bij het Hof van Arbitrage in Lausanne.

Arens had recent twee keer van de ervaren Bouras gewonnen, maar in Birmingham lukte dat niet. De Nederlander belandde vlak voor het einde met zijn rug op de grond. ,,Ik kon in de laatste minuut niet meer versnellen, ik had niets meer over'', excuseerde Arens zich. Hij schreef dat gebrek aan kracht en adem mogelijk toe aan het feit dat hij voor de WK ziek was geweest. Na een wedstrijd in Rusland met zijn club Kenamju kreeg hij een rare ontsteking aan zijn knie en kreeg hij hoge koorts van de antibiotica.

De 27-jarige Arens is een notoire doorzetter. Bij de Europese kampioenschappen van dit jaar lag hij lichamelijk behoorlijk in de kreukels, ging toch met verdovende injecties in zijn schouder de mat op, maar werd hij met zijn tweede plaats wel de beste Nederlander in Bratislava. ,,Ik begin eigenlijk nooit fit aan een toernooi'', realiseerde Arens zich lachend.

De HEAO-student moet voor elke wedstrijd ook nog eens kilo's afvallen, meestal liefst zes. Arens vecht eigenlijk in een te lichte klasse. Hij werd in 1995 in hetzelfde Birmingham nog Europees kampioen in zijn eigen categorie. In '97 week hij echter naar beneden uit omdat Mark Huizinga in dezelfde klasse zat en Arens daarom onder meer de Olympische Spelen van Atlanta misliep.

De kans dat hij er volgend jaar in Sydney wel bij zal zijn is groot. Arens eindigde gisteren na een zege en een nederlaag in de herkansing uiteindelijk als zevende en die klassering was goed voor een olympische nominatie. Daar was de judoka zeer content mee. ,,Ik kan het nu even rustig aan doen en dat is alleen maar goed voor mijn lichaam.''

Zijn vroegere concurrent Huizinga heeft daarentegen nog geen nominatie. Hij moet nu volgens de richtlijnen van NOC*NSF volgend jaar een A-toernooi winnen om Sydney te halen. Dit jaar won hij er één in München.

    • Hans Klippus